Мнения

Анелия Клисарова: Законът за средното образование е сред най-трудните

„За закона за средното образование се говори още от по-предишното правителство. Много труден закон. И наистина е труден, не бива да се допускат грешки, защото те ще се видят след години“, коментира пред „Стандарт“ министърът на образованието в оставка проф. Анелия Клисарова.

„Не мога да кажа защо за четири години колегите не можаха да го приемат, а искаха от нас, от нашето правителство да го направим за една година. При този закон вече има много консенсусни въпроси, които са приети от обществото“.

Ние  направихме допитване по някои от спорните тези и аз обещах, че ще успеем да  обработим материалите, за да пуснем на второ обсъждане концепция, която според  нас трябва да е основата на този закон, ако искаме в образованието наистина да  има реформа.

Надявам се да успеем да го направим. Има неща, които се приемат и от опозицията – например Стратегията за развитие на педагогическите кадри, която  посочва, че учителската професия трябва да бъде регулирана. Вече следващите, които дойдат след нас, се надявам да вземат добрите предложения и от нас, и от предходните правителства и да предложат нещо, което, дай Боже, да бъде прието от обществото.