Училища

Англичани избират българско висше образование

62 младежи от Великобритания ще получат медицинското си образование в университета в Плевен, където от 1997 г. съществува възможността за провеждано изцяло на английски обучение, информира БТА.

Днес и утре на тях им предстои проверка на входящото ниво знания по биология и химия, след което ще бъдат запознати с фонда на библиотеката и възможностите на информационната й система.

Студентите вече се срещнаха с академичната общност и плевенската общественост. Те бяха приветствани от кмета проф. Димитър Стойков и декана на факултет „Медицина“ доц. Димитър Господинов. Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци пък ги поздави специално с „добре дошли“. Всеки от новоприетите получи карта и справочник на града.

До момента в Плевен са се дипломирали девет випуска лекари от чужбина, които в момента практикуват в САЩ, Великобритания, Индия, Австралия и други държави по света.

В момента се обучават 330 чужденци от 33 държави – Македония, Гърция, Турция , Великобритания, Франция, Германия, Швеция, Канада, Нигерия, Южна Африка, САЩ, Япония и други.

От 11 февруари още 161 чужденци ще започнат първи курс.

Освен англичаните, желание да се подготвят в Плевен за лекари са изявили 29 студенти от Турция, 16 от Гърция, 12 от Нигерия, по 7 от Индия и Германия, както и младежи от САЩ, Франция и Израел. Петима новоприети ще се обучат за медицински сестри.