Мнения

Ангел Ангелов: Технологиите са спасение за образованието, но в някои училища ги забраняват

„Предмети като биология, физика, химия продължават да са много важни Но начинът, по който се преподават, не подготвя достатъчно добри специалисти от България за навън“, смята отличеният от Microsoft като един от най-иновативните световни преподаватели Ангел Ангелов.

„Децата сега са разделени на два типа. Има десетина процента истински добри ученици във всяка област, а всички останали са пълен крах. Няма средно добро ниво. Имаме много силни ученици, от една страна, а от друга – дезинтересирани от абсолютно всичко“, коментира той пред „Преса“.

„Всеки предмет може да се преподава интересно. Химията например, но в момента например нямаме лаборатории по химия. Как децата да си представят, че като свържат два елемента, ще получат трети? Щом няма истинска лаборатория, има виртуална. Как?“

„През проектор, на таблет, даже на смартфон, вече всеки има. Технологиите може да се използват за много неща в училище, но не се прави, даже някои училища са ги забранили. Има пропаст между това, което преподаваме, и онова, което се изисква вън от училище. По тази причина децата изглеждат незаинтересовани от всичко, което се случва в училище. Да, технологиите не са панацея, но помагат да се привлече вниманието на учениците.