Ученици

Ангажиране на ученици и възрастни хора в диалог между поколенията

От 2009 г. насам, на 29 април, Европа чества Европейския ден на солидарността между поколенията. През 2012 г., акцентът ще бъде поставен върху организирането на срещи между ученици и възрастни хора и разговори на тема какво значи да остаряваш и как стари и млади могат да си сътрудничат, за да живеят по-добре.

В седмицата около 29 април, всички училища в Европа са поканени да отворят вратите на класните си стаи за по-старите поколения и да проведат проучване по какъв начин диалогът между поколенията би могъл да допринесе за по-добро образование, възпитание и по-успешно взаиморазбирателство.

Няколко причини да се включите:

  • За да разчупите стереотипите между поколенията и да окуражите останалите да прекарват повече време с хора от различни възрасти в обкръжението си;
  • За да обмените знания и умения и да научите повече един за друг;
  • За да се информирате за разнообразието и какво представлява активното стареене;
  • За да споделите резултатите от проучването, което сте провели, с други европейски училища и с общността като цяло.

Можете да проведете всякакви интеграционни събития във вашето училище: дискусии между възрастни хора и учениците, игри, артистични дейности като рисуване, театър, музика или занаятчийски произведения. Потърсете идеи в нашите източници. Направете много снимки на проведените занимания. За да се включите в конкурса ни за най-добър национален проект, трябва да изпратите снимки от вашето събитие на generations@school Panoramio group.

Всички училища, които се включат в инициативата ще получат сертификат от Европейската комисия.

Проектът стартира на 1 март 2012 г. и на сайта му ще бъдат публикувани, както пълната информация за участие, така и набор от източници и идеи.

Всички събития в училищата ще се проведат около 29 април 2012 г. , а ако желаете да участвате в конкурса, трябва да изпратите снимките си най-късно до 30 юни 2012 г. Вижте правилата за участие в конкурса на generations@school  и упътването за подготовка на проекта и изпращане на снимките тук:

http://www.historypin.com/gats/bg/

За повече подробности и получаване на рекламни материали за 2012 Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, можете да се свържете с екипа на център Европа Директно Враца

е-mail : eudirect-vratsa@online.bg
Facebook : http://www.facebook.com/profile.php?id=100003397902853