Ученици

Амбициите на тримата пълни отличници: да са доктор, архитект и икономист

Амбициите на тримата пълни отличници от Руската гимназия в Пловдив са да станат добър доктор, млад архитект и перфектен икономист.

Още на първо класиране в Медицинския университет в Пловдив Ванеса Димитрова е сред първите приети в специалност „Медицина” – с пълна шестица на теста по биология и 5,77 по химия. Момичето завършва и гимназия с пълно отличие и два пъти по 6.00 на матурите. Да смени курса от школото, в което не се учат интензивно точни науки, към медицината, се оказало трудно, но според девойката си заслужавало. „Избрах тази професия, защото винаги са ми били интересни биологията и анатомията, както и какво се случва в мен самата“, обяснява Ванеса. Чувствителен човек е и си дава сметка, че да бъде лекар е трудно и изисква самообладание, но се зарича да преодолее себе си.

„Нямаше да успея, ако не беше моят клас в гимназията – когато около теб има амбицирани хора, това дърпа и теб напред“, казва отличничката от паралелка с английски. Споделя, че Руската гимназия я научила и на дисциплина.

В свободното време Ванеса се занимава с модерен балет в малка формация. Подготовката за кандидатстването леко я откъснала от тренировките, но сега поддържа форма с фитнес. В танца забравям всичко и се откъсвам от грижите, казва Ванеса. Същото дава и природата. През август девойката ще поеме на къмпинг. Готовността да загърби лукса и да живее на бунгало край морето учудва родителите . Обичам тези малки бягства от модерния живот и връщането към естественото и първичното, казва момичето. Ще сложи в сака и някое томче с фантастика или съвременна проза.

Докато стане време да заляга над учебниците по специалност „Икономика и финанси” в СУ „Св. Климент Охридски”, Севда Илиева пък прекарва лятото с Ерих-Мария Ремак и „Време да се живее, време да се умира”. Другата страст на пълната отличничка от Руската е тенисът. След 6 години тренировки обаче треньорката заминала и това пръснало групата. Сега Севда компенсира с обиколки на Гребната. Преди да се спре окончателно на икономическата специалност, зрелостничката прегледала какво точно се учи в програмата. Подробно е и ще ми даде добра основа, разсъждава прагматично тя.
Понякога я смущава колко много нейни връстници напускат България. Според Севда който иска да постигне нещо, може да го направи навсякъде. За мен по-добрият вариант засега е тук, а един ден може да отида навън за магистратура, чертае планове момичето. Държи кариерата да не пречи на личния живот. „Не може само да се работи. Успешният човек е този, който е щастлив със себе си и успява да постигне баланс в живота“, вярва Севда.

След голямото учене отдъхнала със семейството си на море в турския курорт Кушадасъ, а после разгледали забележителностите на Лондон. Севда държала да отиде в лондонското Сити, където са банките и други финансови институции, но не пропуснала и катедралите. Най-интересни обаче са хората. Понякога се застоява на улицата и ги наблюдава, за да попие културата, духа, атмосферата на мястото. Най-ценният житейски урок на Севда от училище е да уважава чуждото мнение и да проявява търпение.

Виктор Калинов пък е признателен за човешките уроци най-много на учителката си Жана Паунова, която випуск 2018 обяви за вдъхновител на годината. От нея младежът се научил да търси хубавото и доброто във всяко нещо. С отличната диплома Виктор спечелил стипендия да следва архитектура в Техническия университет в Берлин. Рисуването му се удава от малък. А по време на пътуванията му най-много го очарова архитектурата в Германия, Франция, Русия. Виктор би искал да се реализира в България. И преди сбогуването с родината чете „Възвишение” от Милен Русков – книгата, която ЕГ „Иван Вазов” подари на своите отличници.

Източник: marica.bg