Институции

Алма матер дава по 60 млн. лева годишно за заплати, но те остават ниски

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ харчи над 60 млн. лева за възнаграждения, но няма достатъчно средства за увеличение на основните заплати на преподавателите заради възнагражденията за преподаване в магистърските програми. Това се разбра от дебат по време на заседание на общото събрание на университета вчера.

„Обучаваме 10% от студентите и получаваме 20% от парите на държавата за висше образование. Над 60 хил. лева отиват за възнаграждения. Защо не сме на първо място по заплати, а сме някъде по средата? Магистърските програми са причината. При същия брой магистри двойно увеличение на програми с магистри от 0 до 5 човека. Това е причината да имаме средства за възнаграждения, но не и увеличение на заплатите“, каза ректорът проф. Анастас Герджиков в отговор на въпроси на преподаватели.

Според информация на сайта на университета магистърските програми са 359. При отчета си ректорът каза, че магистрите държавна поръчка са 819, а тези, които се обучават срещу заплащане – 1491. От отчета се разбра още, че академичният състав в университета е 1657 души, а администрацията – 133 души. След съкращения на щатни бройки в администрацията са спестени около 500 хил. лева за възнаграждения. Заплатите на асистенти, главни асистенти, доценти и професори са били увеличени през февруари т.г. съответно с 8%, 6.9%, 5.9% и 5.2%.

Никой на общото събрание не повдигна въпроса за проверката за допълнителни възнаграждения след сигнал на студенти.

Темата за размера на заплатите бе коментирана от няколко преподаватели. Първа думата взе проф. Ирина Жиновиева от Философския факултет, която каза, че учителите са успели да извоюват адекватно възнаграждение, ако се съдело по предизборната програма на ГЕРБ (двойни заплати или около 1600-1700 лева основно възнаграждение на учителите до края на мандата – бел. авт.). В същото време по 1000 лева заплата вземали професорите в този университет, където се обучавали 10% от студентите и 30% от докторантите (общо 1176 души по данни от отчета на ректора – бел. авт.) и който давал 40-45% от научната продукция на страната. По думите й ако се наложело, можело да се направят стачки.

Според проф. Александър Кьосев имало информация, че ръководството на университета готви разпоредба минималният брой на записалите се в магистърска програма да бъде 12 души. По думите му това щяло да превърне университета в колежанска степен. Проф. Герджиков каза само, че подобни правила няма да станат факт скоро.

„Частният интерес в този университет са проектите и магистърските програми. Ако ще правим социализъм, да е от скандинавски тип“, каза проф. Бойко Пенчев от Факултета по славянски филологии.

Въпросите с финансите на университета, заплатите и магистърските програми ще се обсъждат на друго заседание през март, което според приетите днес правила, ще е закрито за медиите.

Студентите в СУ „Св. Климент Охридски“, продължават да намаляват, но заради качеството на образованието парите за издръжка на обучението растат, става известно от одобрения отчет на ректора проф. Анастас Герджиков. В последните години броят на студентите намалява средно с 500, като за т. г. те са 21 381. В същото време парите за обучение растат средно с 3 млн. лева на година, като за 2017 г. те са 10.3 млн. лева. Според закона за бюджета за т.г. държавната субсидия за университета трябва да е 51.4 млн. лева.

Причината за увеличението на средствата е включването на качеството на обучение във формулата за финансиране на университетите. Софийският университет е първо място по обучение в 22 от 26 професионални направления, сочи рейтинговата система.

От началото на мандата задълженията на университета са намалели с 20%, съобщи още проф. Герджиков, но не уточни сумите. От години висшето учебно заведение има милиони левове дългове към Столичната община за такса смет и към „Топлофикация-София“. За последната година Софийският университет отчита 7% ръст на собствените приходи. Приходите от наем на имоти са около 600 хил. лева.

Ректорът каза още, че се правят 83 поправки в правилници и наредби на университета, за да се отговори на критиките на Сметната палата, която това лято отказа да завери финансовия отчет на висшето учебно заведение.

Заседанията на общото събрание на университета вече ще бъдат открити само за членовете на академичната общност, но не и за медии и граждани, реши още събранието.

Източник: dnevnik.bg