Мнения

Актуализираха обществената поръчка за рекламите в МОН

Обществената поръчка за популяризиране на проекти по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще бъде оптимизирана. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на въпрос на журналисти. Миналата седмица тя спря поръчката „Изработка и доставка на рекламно-информационни материали и сувенири, свързани с осигуряване на информираност, публичност и визуализация при изпълнението на функциите на МОН“ заради включени в нея неуместни артикули. 

Кунева беше категорична, че изготвянето на рекламни материали е задължителна част от всеки проект, финансиран с европейски средства. Регламент и изискване на Европейската комисия е добрите неща, осъществени благодарение на Европейския съюз, да бъдат популяризирани чрез табели или сувенири, от които да става пределно ясно откъде са дошли средствата, поясни тя. По регламент за такива материали се отпускат 0.5 процента от стойността на всеки проект и ако те не бъдат реализирани, министерството трябва да върне на ЕК цялата сума за проекта. 

Кунева каза още, че средствата не могат да бъдат използвани за други цели освен за рекламни материали и сувенири. Не могат да бъдат използвани за компютри или бази данни, каквито мнения бяха изказани, посочи още тя.

Източник: МОН