Мнения

Акад. Юлиан Ревалски: Доброто образование върви с добре развита наука

Стратегията за развитие на научните изследвания 2017 – 2030 година, приета от Министерския съвет и внесена в Народното събрание, дава дългосрочна визия за развитието на тези изследвания с цел повишаване на тяхната ефективност и възвръщането на достойното място на българските учени на световната сцена. Това коментира председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски пред БНР.

Трябва да направим всичко възможно процесът по занижаване на грамотността да спре, за да обичаме и уважаваме българския език, а начинът да направим това е да говорим и пишем правилно, посочи още Ревалски. За връзката между образование и наука и механизмите БАН да подпомага образователната система той посочи: Доброто образование върви с добре развита наука, винаги ръка за ръка. В този смисъл науката, която остава по-скрита за обществото, също трябва да бъде подкрепяна, а тя – да даде това, което е необходимо.

Целта е, и използвайки новите технологии, да се въведе един нов начин на преподаване, при който ученикът от пасивен слушател е участник в обучителния процес. Правим квалификационни курсове на учители с идеята после те да обучават други учители. Правим го и в другите градове на страната. БАН има развита академична мрежа, чрез така наречените регионални академични центрове, които станаха 17. По този механизъм работят пътуващи лектори от БАН, коментира Ревалски.

Източник: bnr.bg