Мнения

Акад. Стефан Воденичаров номиниран за нов министър на образованието

От Пресслужбата на Министерски съвет съобщиха, че председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров ще бъде предложен за министър на образованието, младежта и науката, а Милена Дамянова ще остане заместник-министър.

Серия от скандали във Фонд „Научни изследвания“ доведе до нареждане на министър председателя Бойко Борисов, министърът на образованието Сергей Игнатов да си подаде оставката, което се и случи.

Първите предположения за нов министър, най-малкото до края на мандата на настощятото правителство през юли, бяха свързани със зам.-министърът по въпросите на средното образование Милена Дамянова.

Всъщност в началото на днешното заседание на Министерски съвет премиерът обяви, че Милена Дамянова ще е министър, но по-късно стана ясно, че тя ще е и.д. до официалното приемане на кандидатурата на акад. Воденичаров.

Акад. Стефан Воденичаров е роден на 1 септември 1944 г. в София. Завършил е Техническия университет в София. От 1991 г. е професор, от 2004 г. – член-кореспондент на БАН, а от 2012 г. е действителен член на академията. Ръководил е 207 научни проекта, сред тях и проекти на НАТО и на ЕС.

Академичната му дейност е в областта на механиката, атомни реактори, газо- и нефтопроводи и боеприпаси. Той е автор на над 70 патента и повече от 160 публикации. Ръководител е на 21 научни разработки в областта на отбраната и ядрената енергетика. Вписан е в златната книга на българските изобретатели за 2006 година.

Още по темата