Мнения

Акад. Воденичаров: Винаги изпълнявам обещанията си

„Преди много години трите стълба на морала са били учителите, лекарите и офицерите. Всички те днес са със срутен социален статус. За мен това е една от основните причини за срива в българското образование“, коментира министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров, който беше в предаването „Всяка Неделя“ на Нова Тв.

„Държа на връщането на идеята на техникумите, които сега са професионални гимназии. Индустрията е убедена, че няма квалифицирани кадри. Затова на различни места вече сме говорили за създаване на публично-частни партньорства на тези училища с местните индустриалци“, каза още Воденичаров.

„Не съм поставял условия при предложението на поста. Не мисля, че решението ми да стана министър е риск, най-малкото защото ще съм на поста само до лятото. След това се връщам в БАН, която ми е много мила. Няма да я изоставя“, каза още новият министър.

„Съгласих се на тази стъпка, защото към научната общност сега се отварят нови възможности с оперативната програма. Затова казах „Да“ на премиера. В следващите седем години ще има добро финансиране и трябва да работим за развитието й. Става дума за някокостотин милиона евро“, допълни той.

Акад. Воденичаров сподели и философията си за БАН, която определя Академията като важен инструмент за използване от държавата.

„Там работят изключителни учени, които са отговорни към обществото. Това са постулатите на основателите преди 143 г. Чистата наука е необходима, но трябват и бързи начини за приложението й“, обясни академикът.

Той каза още, че в правомощията на министъра не са включени възможности за крайни решения относно фонд „Научни изследвания“. Воденичаров обаче беше категоричен, че повече от 70% от проектите са дело на доказали се учени, а основният проблем във въпросния фонд е малката сума, с която се финансира. В момента се обсъжда как ще се процедира с раздадените вече средства по него, които са в размер на 14 млн. лв.

„Излязох от един институт и влязох в друг свят. Имам самочувствие, което се основава на кариерата ми и на това че винаги изпълнявам това, което обещавам. Имам голямо желание, нещата които обявих, да се случат“, каза още новият образователен министър.