Мнения

Аз и роботът

Блогът на Майкрософт България се срещна и разговаря с осем личности, чиято мисия е да променят и улеснят ежедневието ни чрез технологиите, като пренаписват границите на възможното. Защо точно 8? За да ви разкажем чрез тях историята на Windows 8.1.

Проектът е озаглавен „Windows 8.1 – лично твой“, а идеята носи посланието за човека като фактор за промяна, като подправка, която придава вкус и индивидуален стил на технологиите, които ползваме всеки ден.

Днешната история „Аз и роботът“ е на Никола Иринчев.


Аз и роботът

Никола се появява малко преди уречения час. Не знаем как изглежда, но не ни е трудно да го познаем по рошавия бретон и странното съоръжение, което държи в ръка – миниатюрен робот, сглобен от Lego части и задвижван с помощта на смартфон. Споделя, че конструирането на интелигентни машинки е едно от хобитата му. Другото е фотографията. Изпитва известна носталгия по аналоговите фотоапарати, живял е в Япония и мечтае да покара сърф в Австралия.

В свободното си време правиш роботи. Какво е предназначението им?
„Правя“ е силно казано. По-скоро си играя. В роботите ми харесва, че комбинират софтуера с хардуера и ми позволяват да упражнявам професионалните си умения, както и да правя нещо с ръцете си. Не имплементирам сложни алгоритми. Разработвам приложение, което ги управлява. За мен най-интересното в целия процес е комуникацията между хората и
машините.

А роботчето, което носиш със себе си, има ли име и каква е функцията му?
Не, не ги кръщавам, прекалено кратко живеят, за да им измислям имена. Този робот е направен с Mindstorms комплекта на Lego и е реализацията на моя детска мечта. Като малък много исках да имам количка с дистанционно управление, която да развеждам наляво-надясно.

Как започна да се занимаваш с програмиране и компютри?
Баща ми е съосновател на софтуерна компания и още от малък ме караше да правя елементарни програмки. Малко се отклоних от правия път, когато записах физика в университета. Ключовият момент за мен беше, когато смартфоните навлязоха в ежедневието ни. Видях колко е лесно да създадеш ап, който за броени часове да достига до десетки милиони хора и да им помага в живота.

Кой е любимият ти ап, който си правил?
В предишната компания, в която работих, създадохме приложение за генериране на електронни листовки на произволен принцип за шофьорските изпити пред КАТ. Казва се MotoTest и спечели награда в конкурса на Microsoft. За броени седмици приложението беше свалено от няколко хиляди потребители и получихме изключително положителни коментари. Беше много зареждащо.

С кои предмети от аналоговата ера не можеш да се разделиш?
От преддигиталната ера ми липсват аналоговите фотоапарати заради чувството да снимаш на филм, което е много различно от това да снимаш с дигитален фотоапарат. Разбира се, и двете си имат предимства, но от време на време ми липсва тръпката от очакването да излезе снимката.

Да разбираме ли, че фотографията ти е страст?
Тя ми е малко хоби (смее се). Когато видя хубав кадър, редовно си вадя фотоапарата. Фотографията днес е доста зависима от цифровата обработка на снимките и в това няма нищо лошо. Фен съм на обработени снимки, стига да изглеждат добре. Интересно ми е самото снимане обаче, а не разкрасяването след това.

Как виждаш влиянието на новите технологии върху начина на живот и общуване между хората?
Новите технологии доста промениха живота ни, дори в най-незначителните аспекти. Когато бях на 10-15 години, нямах мобилен телефон и ако не се приберях на време, нашите изперкваха. Сестра ми още от първи клас имаше телефон, винаги се обаждаше, ако й се наложеше да закъснее, и нашите бяха доста по-спокойни. Понякога дигитализацията на отношенията между хората ограбва чисто човешкия елемент, чувството да си лице в лице с човека отсреща, но аз съм доста голям фен на новите технологии и се радвам на всичко
ново.

Електронен четец или хартиена книга?
Това е малко подвеждащ въпрос. Принципно, адски много ми харесва миризмата на мастило и хартия, но се опитвам да екологизирам някои аспекти в живота си. По тази причина от много време преминах изцяло на електронни четци, защото не мисля, че си заслужава да избиваме десетки хиляди акри гори при положение, че има и други варианти за четене.

Откъде черпиш идеи в професионален и личен план?
Най-често като наблюдавам хората около мен и се опитвам да разбера какво им пречи и как мога с моите умения да реша тази пречка. Търся проблеми и се стремя да им намирам решение с помощта на приложенията, които създавам,.

Без какво не излизаш от вкъщи?
Без смартфона си. Невъзможно ми е да си представя да не мога да потърся нещо в интернет, да не си запиша нова идея или да не направя снимка, колкото и непрофесионална да е тя.

Видях, че на мака си използваш Windows 8 операционна система. Защо?
Не съм супер пристрастен към продуктите на Apple, въпреки че ми допада екосистемата им. Обичам да експериментирам и да използвам различни технологии в ежедневието си, защото ако човек се забие само в една екосистема, остава сляп за хубавите страни на всичко останало. Ползвам Windows 8 наравно с мака както за разработка на софтуер, така и за ежедневни нужди. Пък и каквото и да си говорим, игрите за Windows са на светлинни години пред игрите за Mac.

Кои са ти любимите игри?
Хм, фен съм на почти всички игри на Blizzard и особено на StarCraft и Warcraft. Също така много харесвам ерпегета. Не съм фокусиран върху определен жанр, обичам добре направените неща.

България или чужбина?
На мнение съм, че когато човек е добър в това, което прави, няма значение къде живее. В момента ми е екстра в България, но когато реша да имам семейство и деца, по-скоро бих избрал чужбина.

В коя част на света би се преместил – Америка, Европа, Азия?
Живял съм в Япония и в Западна Европа също съм прекарал доста време. В момента се интересувам предимно от Америка или Австралия и по-скоро клоня към Австралия, главно заради плажовете и сърфа (смее се).

Колко време си бил в Япония?
Осем месеца.

Какво те впечатли в японците?
Впечатлиха ме взаимоотношенията между хората, които са страшно съвестни и обичат да си помагат. Също така са супер благи с децата, никога няма да чуеш някой да крещи на детето си. През пролетта и лятото след работа японците нямат навика да се прибират вкъщи, а отиват в парковете, вадят одеалцата, сядат и си говорят, хапват суши и се наслаждават на природата.

Зависими ли са японците от технологиите?
Япония е адски технологична държава и може би това е една от причините японците да искат да прекарват голяма част от свободното си време сред природата. Освен това отношението към възрастните хора в Япония е страхотно.

В кой ап би живял?
Ако приемем, че игрите са апове, определено бих се пренесъл в някоя фентъзи игра с магьосници и зомбита. Просто директно отивам там, няма две мнения по въпроса (смее се). Но ако трябва да посоча апове различни от игри, бих се преселил в някое музикално приложение, защото музиката е много важна част от живота ми и много влияе на настроението
ми.

Каква музика слушаш най-често?
Нямам предпочитания към определен жанр. Слушам много софт метъл, класически рок и модерни интерпретации на класическа музика, като например Линдзи Стърлинг и The Piano Guys.

Интервюто взе Димитър Пижев, снимки: Николай Въжаров.