Мнения

Азия вече пребори останалия свят в образованието

Азиатските ученици изпреварват със знанията си до три години връстниците си от Европа, САЩ и Австралия, сочи проучване на независимият институт „Гратан“, цитиран от Агенция Франс Прес.

Източна Азия е с най-добри показатели в образованието, като четири от най-добрите в света системи са в този регион – Хонконг, Южна Корея, Шанхай и Сингапур.

Обикновеният 15-годишен ученик в Шанхай се представя по матеметика на ниво, изпреварващо с две до три години това на връстника му в която и да е друга точка на земното кълбо“, коментира директорът на програмата по въпросите на училищното образование Бен Дженсън.

Според него този възход на азиатските ученици не е случаен и е свързан с новите измерения на икономическо превъзходство в света, които все по-осезателно преместват положителните си показания от Запад към Изток.

„По-добра и силна икономика и благосъстояние – по-високо качество на образованието“, смята Дженсън.

Учениците в Южна Корея са средно с една година пред тези в САЩ и Европейкия Съюз що се отнася до четенето и с няколко месеца пред австралийските ученици.

В проучването са използвани данни на Програмата за международно оценяване на учащите към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.