Ученици Училища

Адрес наблизо и работещ родител ще носят по 2 т. за детска градина

По две точки, вместо по една, ще дават критериите за работещ родител или студент, както и постоянен или настоящ адрес в административния район на желаната детска градина за класиране в София.

ado.vbg.slave(9);
Това са част от промените в наредбата за прием в детските градини и в подготвителните групи в общинските училища. Те са качени на сайта на СОС, а на 15 януари ще има обществено обсъждане.

Целта е повече деца да влязат в градина в квартала, а не родителите да обикалят града, за да ги водят и прибират, обясни пред “24 часа” шефката на общинската дирекция по образование Мария Минчева.

За да не се стига дотам братя и сестри да бъдат класирани в различни градини, пък има промени и в общите критерии, които носят точки. Към тях се добавят тези за близнаци, за по-голям брат или сестра в съответната градина и за деца, родени с разлика до 2 г. Досега те бяха в групата социални критерии.

Точките, които всеки от трите критерия дава, остават непроменени – по 1 т. “Така се увеличават шансовете братя и сестри да ходят в една и съща детска градина. Всички промени в наредбата са по искане на родителски организации”, уточни Минчева.

Предвижда се и намаляване на броя на децата с хронични заболявания в една група от сегашните 5 до 3.

Свободните места в детските градини и ясли в столицата ще бъдат обявени на 18 март. Първото класиране е на 10 май.

Източник: 24chasa.bg