Ученици

Агресията между ученици се пренесе в мрежата

Всеки ден 30 деца у нас стават жертва на агресия в училище. Все по-често тормозът се пренася и в интернет.

Така страната ни заема едно от първите места не само в Европа, но и в света, по агресивно поведение в мрежата.

В днешно време за повечето тийнейджъри е много важно как ще изглеждат в социалната мрежа, какво влияние ще имат там, колко хора ги знаят. Популярност, съизмерваща се с броя последователи, приятели и лайкове. „97% от децата – практически всички – са онлайн в момента, коментира Емануил Георгиев от Център за безопасен интернет.

За първи път в интернет вече се влиза на 7, а не на 10 години, както беше доскоро, показват новите данни. Ние знаем и от изследването, което направихме, че децата между 9 и 11 години имат профили, направени от родителите, обясни Антоанета Василева от Асоциация Родители“.

В същото време над 20% от децата признават, че през последната година им се е случвало някой да се отнася зле с тях в онлайн пространството. Психически тормоз за мен може да е реагирането с „ха-ха“ на снимките във Facebook. Може да е това да ми напише, че тази снимка, която съм качила, е много грозна, казва Димана. Любовните отношения са сред най-честите причини за избухване на онлайн вражда, твърди Димана. За отмъщение пренебрегнатите ученички правят фалшива страница на училището си, в която качват снимки на конкурентката си. Снимките ги правят умишлено. Снимали са я на случаен принцип в училището, така че да я изложат. И там на всяка снимка постът е представлявал обиди, че е зубър, примерно, че се занимава с нощна професия, което не е вярно, казва Димана.

Все по-разпространен е и онлайн тормозът чрез снимки със сексуален подтекст. Такива, които децата сами са си направили. Получателят обаче понякога се превръщал от приятел във враг. Според данните родителската намеса в личния живот на детето намалява след 9-тата година. Експерти обаче съветват родителите да следят колко точно време прекарва детето в мрежата. И да следят как се развива животът им в училище, в училищната общност, защото много често децата прикриват ситуации на тормоз в училище, който прераства в онлайн тормоз, посочва Антоанета Василева.

За разлика от физическия тормоз, този онлайн може да продължава и по 24 часа в денонощието и дълго да остане невидим за родители и учители. От Центъра за безопасен интернет разполагат с гореща телефонна линия и анонимен чат, в който младежите могат да споделят тревогите си в мрежата с професионалисти.

Кампанията цели не само да изостри чувствителността, но даде информация и за това защо това е важно, какви са последиците, къде може да се потърси помощ и да подкрепи създаването на една национална програма за сигурна училищна среда и превенция на насилието и тормоза в училищата в България, каза в ефира на Нова телевизия Даниела Колева, програмен директор „Закрила на детето“, УНИЦЕФ. За нас е важно училищата да припознаят този проблем. Трябва да се направи анализ за всяко едно училище, да се види какво се случва, да се питат децата, родителите и учителите, добави тя.

Родителите могат да потърсят помощ в Националния център за безопасен интернет.

Певецът Вензи заяви, че решението на проблема с агресията между децата е информираността. Много от децата са мисля, че това да налагаш волята си на другите, да ги биеш и да показваш агресия е нещо нормално, т.е. друг тип отношение все едно няма между тях, обясни певецът.

Източник: nova.bg