Институции Училища

Агенцията за закрила на детето проверява ОУ „Пенчо Славейков”

Държавната агенция за закрила на детето влиза на проверка в ОУ „Пенчо Славейков” в Пловдив.

Целта е да установи дали е имало неправомерни действия за въвличане на ученици да участват в демонстрация в подкрепа на уволнената директорка Екатерина Делинова.

Както „Марица” писа, тя бе освободена със заповед на началника на Регионалното управление по образование Иванка Киркова след проверки в учебното заведение, които установили финансови и административни нарушения. Заради продължителния болничен на Делинова – 168 дни от началото на годината, се стигна до връчване на нотариална покана, остър конфликт и взаимни обвинения в публичното пространство между нея и Киркова.

В първия работен ден след това бе насрочен протест в подкрепа на уволнената директорка, който предварително бе обявен като учителски. На демонстрацията край оградата извън двора на учебното заведение обаче се оказаха основно  ученици с плакати, изписани стройно с един и същи почерк и послания: „РУО искат да ни вземат Делинова”, „Искаме си госпожа Делинова”, „НЕ на мафията в образованието”. Самата бивша директорка се оказа сред децата. Тя обясни присъствието си с това, че тъкмо в този момент дошла да входира в училището заповедта за освобождаване, за да се запознае целият колектив с мотивите в нея.

По време на демонстрацията тийнейджъри обявиха, че без Делинова няма да ходят на училище, и действително си тръгнаха от занятията. Имаше и деца с противоречиви твърдения, които не можеха да посочат по какво им преподава и какви контакти са имали с директорката. Някои даже се отрекоха от действията си, обявявайки, че всъщност са за уволнението. Всички бяха прибрани от охраната в учебната сграда при пристигането на полицейска кола.

Още същия ден началникът на РУО заяви, че сезира институциите за злоупотреба по отношение на правата на децата.

Сигналът в Държавната агенция за закрила на детето обаче не е подаден оттам. Институцията е сезирана от Дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив. Проверката трябва да изясни дали ученици са били подстрекавани да вземат страна в конфликта, както и дали родителите им са били информирани и съгласни с участието им в протеста и заснемане от медии. Ангажимент за спазването на тези регламенти има учебното заведение, което по закон изисква писмени декларации от семействата за извеждане от училище или за участие в публични изяви.

Подобен казус с участие на деца в протести на възрастните имаше и по време на демонстрациите срещу Стратегията за детето. На една от тях протестърите дори направиха снимка само на децата с плакатите пред Паметника на Съединението. Експерти коментират обаче, че в този случай те са с родителите си, което предполага тяхното съгласие и това не може да се тълкува като нередно по смисъла на законодателството.

Източник: marica.bg