Институции Училища

Агенцията за закрила на детето влезе в пловдивската ДГ „Мир”

Експерти на Държавната агенция за закрила на детето са влезли на кризисна интервенция в ДГ „Мир”.

Както Teacher.bg разказа, там възникна напрежение в колектива след оплакване на майка, че 5-годишният й син е бил многократно наказван от помощник-възпитателка да седи на столче, да не закусва и да мие тоалетните. Директорката Светлана Джаникян, която пое ръководството на градината това лято, изискала писмено твърденията на родителите, а после и обяснения от учителката и лелята в групата. На последвала обща родителска среща се стигнало до грозни обвинения, закани и обиди между различните страни в конфликта. Последва излизане в болничен на учителката и директорката, а майки защитиха педагозите и внесоха подписка в общината за освобождаване на Джаникян.

От Държавната агенция за закрила на детето потвърдиха за „Марица”, че са се намесили в ситуацията, като уточниха, че там не са постъпвали писмени жалби от родители или служители на детското заведение. Ведомството се е самосезирало след медийното оповестяване на сигнал „за прилагане на неприемливи методи на възпитание над дете от служители в ДГ „Мир”, казаха от ДАЗД.

В продължение на два дни в началото на тази седмица от инспектори на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ в ДАЗД е извършена проверка в учебното заведение. Използвани са различни методи – разговори с децата и наблюдение в детската група, разговори със служители, анонимна анкета с родители, преглед на документи. За разговора с децата е привлечен външен специалист психолог с опит в работата с тази възрастова група, уточниха от агенцията.

В отговор на запитване на „Марица” за направените констатации, оттам отговориха: „За съжаление, не са съхранени записите от видео наблюдението, които да потвърдят или отхвърлят твърденията относно използване на неприемливи методи на възпитание. Липсва документиране на действията на предходния директор по устен сигнал, подаден до него от родителите на детето от месец април 2019 г.

С оглед по-голяма обективност на получената информация и на изводите от проверката, предстои разговори да бъдат проведени с директора на детското заведение, който е в отпуск по болест, включително в дните на проверката 11 – 12 ноември, както и с родителите на детето, обект на жалбата.

При извършеното наблюдение в хода на проверката е установено, че атмосферата в групата е спокойна. Детето, обект на жалбата, не посещава детското заведение по желание на своите родители. Съществува напрежение сред служителите на градината и родители на деца в групата”.

Междувременно в сряда изтече болничният на директорката Светлана Джаникян. Тя не се е явила на работа и устно е уведомила в градината, че болничният й ще бъде продължен, без да уточни до кога.  Пред „Марица” Джаникян също не се ангажира да посочи кога ще се върне в градината. Запитана дали е потърсена подкрепа за екипа от педагози, които остават на терен, тя отвърна: „Аз съм в болнични и нямам информация”. И не пожела да прави изявления, докато приключат проверките и излязат официалните становища на институциите. По думите й към момента не й е поискана писмена позиция от общината. За целта обаче първо трябвало да приключи тяхната проверка.

От общинския отдел „Образование” обясниха, че от нея все още няма окончателни резултати . И увериха, че ще излязат със становище в законовия срок от 1 месец.

Източник: marica.bg