Ученици

Авторът на матурата по БЕЛ изтекъл на 11 май

Aвторът на тазгодишната матура се появилаоще на 11 май във фейсбук, въпреки драконовите мерки и фактът, че само един човек знаеше как точно бяха формулирани темите.  Страничката „Аутизъм 2к17“ съобщава на своите последователи да се готвят за Вапцаров 10 дена преди да бъде определен вариантът.

Тази година Държавният зрелостен изпит по БЕЛ бе гениранан както обикновено в 5 сутринта в сградата на Министерство на образованието и науката. Вариантът бе изтеглен измежду над 11 млн. възможности.

След като бе генериран тестът, зам.-министър Таня Михайлова обясни, че във фейсбук непрекъснато „тече“ информация, която е невярна. „Това, че се изреждат определени автори не означава нищо. Те са n на брой и ако приложим теория на вероятностите, все един ще е познал.“, каза тя.

Преди матурите в социалните мрежи варираха най-различни варианти, като повече зрелостници очакваха Иван Вазов и Елисавета Багряна. В най-полулярната фейсбук група „Матури 2018“ се бяха появили профили на различни автори, които обясняваха как именно те ще се паднат 41-ви въпрос. Вечерта преди матурите дори се бе появил пост от името на МОН; в който се обясняваше, че Държавните зрелостни изпити се отменят и от министерството се извиняват за причиненото неудобство. Това, разбира се, беше поредената фейкновина.

Пред „Монитор“ част от тях зрелостниците споделиха, че са останали изненадани от темата. Това ни навежда на мисълта, че въпросната страница е налучкала случайно автора, тъй като по-голямата част от явяващите се не очакваше именно той да се падне.

Източник: monitor.bg