Училища

Автомати с полезни храни заместват лавките

На храненето на учениците докато са в училище ще се обръща все по-голямо внимание. На някои места в страната съвсем скоро ще се инсталират автомати, в които ще присъстват плодове и ядки. Устройствата трябва да бъдат алтернатива на лавките.

Целта е вредните чипсове, кроасани и вафли да бъдат заменени с храна богата на витамини и изобщо на вещества, полезни за развиващия се организъм. Предстои одобрение от РИОКОЗ по отношение на цената на плодовете, както и какво точно трябва да присъства в машините.

Новината не е посрещната радушно от магазинчетата в училищата. Те вече работят по наредби, които им забраняват да предлагат определени стоки и това сериозно удря по оборотите им. Доста и затварят. Мнението на повечето е, че учениците не се спират пред нищо, ако желаят да си набавят тестени закуски или газирани напитки и кафе, като за това е необходимо да прескочат в междучасието до подходящо място в квартала.

Все още обаче няма яснота кой ще поеме финансирането за новите устройства.

Над 130 000 деца пък ще получават плодове в училище по инициативата „училищен плод“, която се финансира с европейски средства и се управлява от ДФ „Земеделие“. Сумата, която се очаква да бъде раздадена по схемата е близо 3 000 000 лв.