Ученици

Бургас ще бъде домакин на първата световна олимпиада по изкуствен интелект

България ще бъде домакин на първата световна олимпиада по изкуствен интелект. Тя ще се проведе следващото лято в Бургас. Само няколко седмици след обявяването ѝ, за участие вече са се записали отбори от 15 държави, както и представители водещи световни университети. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на награждаване на състезателите от българския отбор по киберсигурност в Министерството на електронното управление.

Той е съставен от ученици и младежи на възраст от 14 до 25 години. Тази година те за пръв път участваха в Европейската олимпиада по киберсигурност „EU Cybersecurity Challenge“, организирана от ENISA (Агенцията на ЕС за киберсигурност) и се представиха успешно заемайки 19-о място при своя дебют.

Министърът припомни, че в годините назад България е била учредител на много международни олимпиади и състезания. Пример е първата олимпиада по информатика, която се е провела през 1989 г. в Правец. Предстои страната ни да бъде домакин и на първата световна олимпиада по изкуствен интелект, а също така е инициатор на учредяването на европейска олимпиада по гражданско образование. „Можем съвместно да работим и по иницииране на международно състезание по киберсигурност“, каза още министърът.

Източник: МОН