Ученици

Автобус на 39 години вози ученици

Училищен автобус на стряскащата възраст от 39 години вози деца към школото им. Това сочи справка, предоставена на „Монитор“ от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Оттам вече са проверили возилата, собственост на МОН и на по-голямата част от общините, осигуряващи транспорт на ученици, живеещи в по-отдалечени населени места, до школото, в което се образоват.

Проверките продължават и тази седмица, но с автобусите, собственост на частни образователни институции.

Според данните дотук са били проверени общо 664 транспортни средства, като от агенцията отчитат, че като цяло се наблюдава подобряване на техническото състояние на возилата. Средната им възраст е 10-12 години и много рядко се среща превозно средство, което не е преминало задължителния технически преглед или не е оборудвано с пожарогасител или изискваните по закон знаци „Внимание! Деца!“, твърдят от екипа на Бойко Рановски.

Вследствие на инспекциите са били съставени 4 акта, но за незначителни нарушения твърдят от ИААА. През проверки минават и шофьорите, като при инспекцията се изискват всичките им документи, в това число за стаж и дали имат нужните години, за да могат да превозват деца. При тях нарушенията били преди всичко по редовността на документите.

Броят на автобусите, превозващи ученици, не е постоянен, отчитат още от ИААА, като посочват, че бройката варира в зависимост от сключените контракти между превозвачите и директорите.

От агенцията уточниха също, че по закон те трябва да проверяват абсолютно всички транспортни средства, с които се превозват деца. В това число и тези, принадлежащи на частни училища, както и автобусите, които са собственост на образователното министерство и са предоставени от ведомството за ползване от образователни институции и общини.

Източник: monitor.bg