Училища

Австралия купува 267 000 лаптопа за основното образование

Правителството на австралийския щат Ню Саут Уелс (New South Wales) ще осигури за предстоящата учебна година 267 000 мини лаптопа за учениците и учителите в основните училища на щата. Сделката, сключена с Microsoft и Lenovo e за $150 млн.
 
Министър-председателят на щата – Натан Рийс обяви, че това е началото на правителствена програма, наречена Digital Education Revolution, целяща да трансформира преподаването и ученето в щата, по която ще бъдат инвестирани 2 млрд. австралийски долара.
 
В средното образование в New South Wales има общо 200 000 ученика и 25 000 учителя.
 
Лаптопите ще са IdeaPad S10e и с операционни системи Windows XP. Предвидено е надграждане към Windows 7. Причината за избора на операционна система са предстоящите характеристики на Windows 7 и добре познатия интерфейс на Windows.
 
Сключени са и допълнителни споразумения за $25,5 млн. (предоставени по програма за федерално финансиране) с Microsoft и Adobe за осигуряване на образователен софтуер, Office 2007 Professional и CS4 (Creative Suite 4). $20 млн. от тази сума е за сделката с Adobe.
 
Премиерът Натан Рийс отбелязва, че Microsoft заема водещо място в света по лицензиране на софтуер за учебни заведения и че, ако софтуерът, инсталиран на поръчаните компютри бъде закупен от магазина ще струва $5 500 на лаптоп.
 
Неотдавна Teacher.bg описа накратко програмите на Microsoft за лицензиране на софтуер в учебни заведения след представянето им на среща на представители на българския клон на компанията с преподаватели от седемнадесетте професионални гимназии по ИТ от страната.
 
Сключената сделка разширява настоящото споразумение за лицензиране на 1,3 млн. потребителя, сключено между Департамента по образование и обучение на щата (Department of Education and Training – DET) и Microsoft.
 
В края на 2008 г. правителството на Португалия сключи споразумение с Майкрософт за осигуряване софтуер (операционна система, Office 2007 и образователен софтуер, вкл. Live@edu) за 500 000 мини лаптопа за учениците в страната. Осигуряването на тези 500 000 лаптопа за учениците в Португалия е в същността на правителствения проект „Магелан” (англ. Magellan, порт. Magalhães).
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/