Австралия купува 267 000 лаптопа за основното образование

Правителството на австралийския щат Ню Саут Уелс (New South Wales) ще осигури за предстоящата учебна година 267 000 мини лаптопа за учениците и учителите в основните училища на щата. Сделката, сключена с Microsoft и Lenovo e за $150 млн.
Министър-председателят на щата – Натан Рийс обяви, че това е началото на правителствена програма, наречена Digital Education Revolution, целяща да трансформира преподаването и ученето в щата, по която ще бъдат инвестирани 2 млрд. австралийски долара.
В средното образование в New South Wales има общо 200 000 ученика и 25 000 учителя.
Лаптопите ще са IdeaPad S10e и с операционни системи Windows XP. Предвидено е надграждане към Windows 7. Причината за избора на операционна система са предстоящите характеристики на Windows 7 и добре познатия интерфейс на Windows.
Сключени са и допълнителни споразумения за $25,5 млн. (предоставени по програма за федерално финансиране) с Microsoft и Adobe за осигуряване на образователен софтуер, Office 2007 Professional и CS4 (Creative Suite 4). $20 млн. от тази сума е за сделката с Adobe.
Премиерът Натан Рийс отбелязва, че Microsoft заема водещо място в света по лицензиране на софтуер за учебни заведения и че, ако софтуерът, инсталиран на поръчаните компютри бъде закупен от магазина ще струва $5 500 на лаптоп.
Неотдавна Teacher.bg описа накратко програмите на Microsoft за лицензиране на софтуер в учебни заведения след представянето им на среща на представители на българския клон на компанията с преподаватели от седемнадесетте професионални гимназии по ИТ от страната.
Сключената сделка разширява настоящото споразумение за лицензиране на 1,3 млн. потребителя, сключено между Департамента по образование и обучение на щата (Department of Education and Training – DET) и Microsoft.
В края на 2008 г. правителството на Португалия сключи споразумение с Майкрософт за осигуряване софтуер (операционна система, Office 2007 и образователен софтуер, вкл. Live@edu) за 500 000 мини лаптопа за учениците в страната. Осигуряването на тези 500 000 лаптопа за учениците в Португалия е в същността на правителствения проект „Магелан” (англ. Magellan, порт. Magalhães).
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/

Коментари във Facebook