Мнения

Австралия инвестира $ 15,2 млрд в образование!

Австралийското правителство анонсира амбициозен план за промени в образователната си система, в които ще бъдат инвестирани $ 15,2 млрд.

Финансовите потоци ще са в продължение на шест години и ще стартират от догодина. Целта е до 2025 г. австралийските училища да се наредят сред първите пет в света по четене и смятане.

„Изграждането на образователна система на световно ниво е ключ към създаване на мощна икономика в бъдеще“, коментира премиерът на държавата-континент Джулия Джилард (бивш министър на образованието).

Сумата и нейното набиране обаче ще зависи от желанието на властите в отделните щати да инвестират в образование. На всеки отделен местен долар, държавата ще отпусне допълнителни два.

Част от сумата ще бъде компенсирана от обявените миналата седмица съкращения във финансирането на висшето образование с $ 2,1 млрд.

Въпросните съкращения обаче не са обикновено намаляване на разходите, а оптимизиране на финансирането. Плановете на Австралия са до 12 години да пласира десет висши учебни заведения в ТОП 100 на света. Освен това ще се залага на изучаване на азиатски езици.

Образованието носи годишни печалби в размер на 15 млрд. австралийски долара (23,846 млрд лв – б.а.).

През 2012 година в австралийските университети са били записани 515 000 чуждестранни студенти, като само броят на китайските и индийските студенти достигна 200 000.

Още по темата


От архива