Мнения

Абсолютно безобразие е училището да подготвя най-много за четворка

Фани Давидова е юрист, мениджър в международна компания, експерт по защита на личните данни. Коментарът е от профила й във „Фейсбук“.

Х 000 лв. Толкова ще ми струва подготовката на Н. за кандидатстване в читаво училище. Променям сумата, за да не се фиксираме в числата. Няма никакво значение точната сума. Ако детето е старателно и си наляга парцалите през цялата учебна година, би трябвало да няма проблем да изкара над 5.50 без грам частни уроци и допълнителна помощ.

Това, което ще платя, е средна цена. Може да струва 10 хиляди, може и 2, 3 и т. н.

Плащам ги на школа, лицензирана, регистрирана, плащаща данъци. За сумата получавам изряден документ.
Шансът дете да се справи само в училище, без помощ и допълнителна подготовка, за да изкара конкурентен резултат, клони към 0.

Не се оплаквам, изкарвам ги, ще ги платя, но е АБСОЛЮТНО БЕЗОБРАЗИЕ училището да подготвя за четворка в най-добрия случай, дори детето много да се старае.

1. Не говорим за изпит в специално училище, за което се изискват специални умения или подготовка над средната (математическа, художествена или друг вид специализирана гимнаия). Говорим за национален изпит, еднакъв и задължителен за всички, който да оцени нивото на усвояване на средния материал за всички ученици. Браво на даровитите и съвестни деца, аз живо такова не познавам, но сигурно има, които така просто мимоходом, без да полагат особени усилия, изкарват 6. Браво, Евала, Конграчулейшън! Аз говоря за така по-обикновените деца, като например моето и тези на приятелите ми. НЯМА дете, което да е изкарало резултат над 5.50 без частни уроци и/или школа и/или единият родител с повече свободно време да го подготвя.

2. Аз не протестирам изобщо срещу цената. Доброто образование е скъпо нещо – винаги е било така навсякъде по света. Така и трябва да бъде – доброто образование е инвестиция в бъдещи по-високи доходи. Няма как да бъде евтино. Но пак казвам – тук ИЗОБЩО не говорим за нещо извънредно, луксозно или елитно. Тук говорим за покриване на средно ниво на средно образование. Това е, което не може да бъде покрито от училището, дори и при прилежност и старание на въображаемо осъзнато дете на 13 години.

Източник: dnevnik.bg