Мнения

Абдикирали родители = агресивно поколение

Председателят на учителския синдикат Янка Такева оповести данните, че 51 процента от българските деца живеят в непълни семейства, а 12 процента от децата у нас се отглеждат по скайп от родителите им, които са на гурбет в чужбина.

Както често се случва с официалните данни у нас обаче, най-вероятно процентите са доста по-високи.  Масово родителите са абдикирали от отговорността да възпитават. Масово се раждат деца и им се хвърлят едни пари, без да се мисли за подход или внимание. Ако не са в чужбина, родителите са на работа. Децата растат сами, пред екраните.

Наскоро учителка от елитно плевенско училище сподели, че колкото пъти се обади на родител с оплакване от ученика, толкова пъти получава образно „вдигане на рамене” и мънкане: „Ами той си е такъв, какво да направим.” Става дума за 14-годишни деца, които не са си написали домашните, защото са спали до 12 часа на обяд. Идват в клас и започват да псуват и да се държат агресивно.

В кого е грешката? Този, който яде баницата или този, който му я дава, е виновен?

Родителите трябва веднъж за винаги да разберат, че когато идват в училище, децата им вече са оформени характери. Вече идват с възпитанието, което им е дадено в първите седем години. Оттук нататък няма нужда да се надяват педагозите да ги превъзпитават или да си мислят, че училището ще ги „вразуми”. Основната част от отговорността за децата пада върху родителите! И по-специално върху бащите. Защото една майка трудно би могла да наложи авторитет, особено към млади момчета.

Затова родители, говорете с децата си, създайте силна връзка с тях и най-вече бъдете на страната на учителите!
Защото може би единственото по-лошо от болно дете, е зле възпитаното дете.

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg