Институции

АБВ и СБУ искат 5% от бюджета да отиват за образование

За образование да бъдат отделяни по 5 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/, поискаха след среща политическа партия АБВ и Синдикатът на българските учители, предаде БНР.

Според тях социалната политика в държавата трябва да бъде провеждана през образователната система. Агресията в училище и непрекъснато променящата се учебна програма са сред най-големите проблеми на образованието, убедени са както от АБВ, така и от учителския синдикат.

В момента за образование се отделят 3,6 на сто от брутния вътрешен продукт.

„Да ни се размахва пръст: „Ако утре не вдигнете процента на бюджета за отбрана, ние ще ви напляскаме“ – не, за нас най-важното е образованието и здравето на нацията,“ отговори лидерът на АБВ Румен Петков на въпрос откъде трябва да дойдат останалите средства, за да се достигне до 5 %

Според Петков повече пари за образование могат да бъдат намерени чрез ефективни действия срещу контрабандата на горива и цигари.

„Не бива над преодоляването на тези действия да се гледа само като на повишаване на пенсиите и повишаване на заплатите  в държавния сектор“, посочи още той.

АБВ  настояват също така и за намаляване на ДДС върху учебниците.

Източник: novini.bg