Даскал, учител, преподавател, мастър, сенсей??? Какво?

Публикувана на: 19.01.2008, от kenkal
Кoментари:5

WinkОбиждате ли се на думата даскал? Как държите или как предпочитате да бъдете назовавани?

Какво самите Вие влагате в тези думички - даскал, учител, преподавател?  

Коментари 5

20.01.2008 ivo

Profile

user: kenkal

Какво самите Вие влагате в тези думички - даскал, учител, преподавател?

 

Преди да говорим за това какво е нашето отношение към  тези думи, няколко думи по семантиката и етимологията им.Думите са синоними, ама само в определена степен - т.е., не са взаимозаменяеми на 100%."Даскал" нито е стара в езика ни , камо ли пък  българска - възприета е в ранното Възраждане от гръцки  и наистина през този период на гърчеене думата е престижна така, както е престижно въобще всяко нещо свързано с Гърция и гърците.След  взривяването на националното себеосъзнаване и Освобождението , обаче,думата бързо се архаизира, като изконната старобългарска посестрима "учител" връща полагаемото й се място в езика ни, наред с навлизащата от руски "преподавател".

Втората славянска дума за учител, също бързо разподобява значението си, като започва да се употребява в един по-общ смисъл.Т.е. - всеки учител е преподавател, но не всеки преподавател е учител, защото с втората дума се обозначават и обучаващите  във висшето образование и извънучилищните институции.За архаичното "даскал" пък остава  съдбата на дума-носител на иронично отношение към обозначаваното с нея - прелюбезната, превъзпитана и преобразована г-жа Капина се е постарала да ни напомни товаWinkРазбира се - и трите думи могат да придобият контекстуално обусловен пренебрежителен смисъл, както и обратното - да се натоварят с положителни значения.

"Учител" и "преподавател", обаче, за разлика от "даскал"  са с неутрално значение.

.........................

Е, аз съм от хората, които нямат навика да се засягат особено от иронията на злонамерени личности .И никак не държа думата "учител" да звучи "гордо" според речниковите й определения.Стойност има само онова уважение, което човек получава заради личните си качества, а не заради пост или дефиниция.Накратко казано - боря се за уважението на учениците си и техните родители, ако постигам това уважение - издигам и стойността на думата "учител" в съзнанието им.Да разчитам, че ще ме уважават, понеже в Уилищният Правилник или в Закона пише, че трябва да го правят, е безсмислица.

Що се отнася до мнението на случайните птици  - то не се брои!Въпрос на възпитание и самочувствие. 

Така е от моя гледна точка.От гледната точка на държавата и обществото ни, обаче, инфлацията на думата е негативен процес....

Ама това е вече друга приказкаWink

20.01.2008 sv_damyanova

Profile

Лично аз не харесвам думата "даскал". Онова възрожденско значение, изпълнено с уважение към личността и труда на учителя, вече го няма. За съжаление, защото думата си е хубава и звучна и най-вече българска.

Всяка дума, наред с обективното си значение, носи и субективния смисъл, който влагаме в нея. Когато този смисъл се променя, променя се и значението на думата. Сега вече "даскал" звучи обидно, носи смисъл на консервативност и изостаналост.

Това не е изключение. За стоиците апатията е била идеал, символ на съвършенството. Днешния смисъл на думата е съвсем различен. Това е естествено - променят се хора, обществени порядки, начин на мислене...Променя се и смисълът на някои думи. Като "даскал" например.

20.01.2008 anilenas

Profile

   Посочените думи са синоними. Всяка от тях носи своите нюанси, иначе не би ги имало. За мене /убедена съм и за много други/, те са символ на почит и уважение към хората на знанието и духа. Нашата българска традиция придава особен ореол на възрожденското  даскал, което е трогателно, а не обидно.

   За интонацията съм напълно съгласна. Тя зависи от отношението на говорещия. Елементът на ирония, подценяване, дори сарказъм, може да е предизвикан от нравствена недостатъчност по заслуги, както на обекта, така и на субекта. По същата логика обидно може да звучи и доктор, и инженер, и министър, и всеки, за който се сетите.Wink

20.01.2008 kapina

Profile

А какво ще кажете за "даскаля" ?

20.01.2008 ksi2471

Profile

 SmileДумата даскал лично мен не ме обижда. Това е стара българска дума, която нашите предшественици са употребявали с уважение към тези хора. За мен думите даскал, учител, преподавател са синоними. Затова не може да ме обиди някой, който ме нарече даскал. Не виждам нищо обидно в думата. В общуването не са важни само думите, които употребяваш, а интонацията, с която ги използваш.