Не правете като тях, да не станете за смях!

Публикувана на: 17.01.2008, от Vania Jecheva
Кoментари:3

Тук предлага вместо да плачем  от нескопосани ДОИ, учебни планове и учебно съдържание, да събираме конкретни "бисери". Хем ще се посмеем малко (нищо, че през сълзи! ) хем може би някой ще се стресне и ще започне да вижда къде са някои от главите на ламята, дето ни излапа образованието! Разбира се, да не се излагаме и ние, нека да са професионално подбрани!

Ето няколко бисера, свързани със знанията по физика:

В учебника по физика за 7 клас (по отиващия си учебен план)  законът на Паскал е формулиран така: " Налягането върху повърхността на течност, или газ, предизвикано от външна сила, се предава еднакво във всички посоки" Ще оставя настрана чисто физическите проблеми, свързани с външната сила, но къде, е повърхността на газа?!?

Пак там, в ярко цветно каре е написано: "Светлината се разпространява праволинейно" . Което не пречи след няколко урока да поставим въпроса за пречупване на светлината. Защо така?

Пак там, в ярко каре отново: "Въртене, при което всеки оборот се извършва за едно и също време, се нарича равномерно въртене" И не мога да разбера какво пречи на едно въртящо се тяло да се се завърта винаги за едно и също време, но вътре в това време да си се върти колкото си ще неравномерно...

Коментари 3

19.01.2008 kenkal

Profile

Въпреки че не разбирам от физика, тъй като не съм физик, подкрепям подобна тема. И аз понякога се улавям да правя странни формулировки на правила, да обяснявам объркано. Няма да се извинявам, защото се стремя да не допускам грешки, да не оплитам правилата, но съм човек. И като при всички хора се влияя от физическо и психическо състояние, от ситуацията, от класа и от какво ли не още.

 

 

18.01.2008 Vania Jecheva

Profile

Лошо. Да  се обяснява виц вече не е смешно. Да се учат хората на неточности и дори лъжи- също.

 Но в името на някои уточнения на физичните представи на някои съфорумци, ще дам някои пояснения. Любителите на казуси за редактиране ще получат  едно интересно упражнение.

Обръщам внимание, че  законът на Паскал се отнася както до течности, така и до газове. Освен това той се проявява във всяка точка от газа, или течността, в която действа някакво налягане. Дори и за моретата това е така, дори и навътре в тях, не само на повърхността им. За останалите течности - също. Не е необходимо да се говори за външно, или  вътрешно налягане, или сила, тъй като за действието на закона на Паскал това няма никакво значение.  А къде е повърхността на един газ продължава да ми е много любопитно. Освен това ние изпитваме действието на атмосферното налягане, например, във всички точки на атмосферата, в самата нея. И във всички посоки в една точка. И това е така благодарение на закона на Паскал. Ако беше верна  формулировката, на която обръщам внимание, нямаше да изпитваме действието на атмосферното налягане, тъй като ние се намираме вътре в атмосферата, а не по някаква нейна повърхност.  Дори и телата не биха могли да плават, тъй като защо действа архимедова (изтласкваща) сила върху тяло, потопено в течност, или газ, се обяснява както с действието на хидростатичното налягане, което на различните нива вътре в течността е различно, така и със закона на Паскал, поради който

Тъй като нещата излязоха от вицовия контекст, ще дам формулировка от един руски сайт:http://www.tomsk.fio.ru/works/49/yudina/zakonpaskala.htm

Подвижностью частиц жидкости и газа объясняется, что давление, производимое на них, передаётся не только в направлении действия силы, а в каждую точку жидкости и газа.

Давление, производимое на жидкость или газ, передаётся без изменения в каждую точку объёма жидкости или газа.             

 Это утверждение называют законом Паскаля.

Тук формулировката е свободна от неуместни и ненужни понятия като външна сила и не се акцентира върху някаква  спорна повърхност, което, на всичкото отгоре, не е и верно. Значи може да се пише и така. За съжаление може да се намерят доста разнообразин формулировки не само на този закон, както по учебници, така и в интернет. Но затова всеки трябва да си дава сметка  какво всъщност казва, когато говори, или пише. Разбира се, не изключвам себе си от числото на тези, които трябва да внимават. Особено ако се работи с деца.

18.01.2008 charmy

Profile

Колежке,не знам какво преподавате,но май ви куца физиката-отидете при някой колега и тези неща ще ви се изяснят.А ,много ми е интересно по повод първото написано от вас-като видите морето не знаете ли къде му е повърхността??Big Smile