за матурите в 4 клас

Публикувана на: 22.12.2007, от lilium
Кoментари:32

добър вечер, колеги,

имам съвсем кратък въпрос за така наречените матури в 4 клас.

Миналата година те бяха пробни и се каза ,че от тази година стават задължителни.

Тази информация потвърдена ли е , има ли нормативни документи за нея, подготвяте ли вашите уеници за такъв род изпит накрая?

Мина стачката, минаха ред други  училищни истории, никой не казва за матурите в 4 клас, всеки се вълнува от матурите на големите.

Г-н Вълчев имаше сууупер интересни идеи за децата  изоставащи в обучението-за липса на повтарячи , за учене на втора скорост, за учене в събота , неделя и ваканции и не на последнои място за .........никой няма да премине , ако не издържи матурите в 4 , клас.

И пак да попитам накрая каква информация имате по места по тези въпроси.

 

Коментари 32

27.05.2008 anilenas

Profile

   Колеги, в момента по ВВТ предават директно пресконференцията на МОН за резултатите от външното оценяване в 4-5клас!

   Най-добре са се представили дацата на Благоевград. По чуждоезиково обучение води София. 50% от всички оценявани са получили по 5 точки /максимума/. Висок е процента на тези с 0 точки /повече от получилите по 1 точка/, но не посочиха процента. Има добро представяне и на деца от по-малки населени места. Пълният анализ на резултатите предстои.

   Информация във в. Новинар от днес - 28 май 2008г. - Масови четворки на малките матури!

   в. Сега!

17.05.2008 Tony Panayotova

Profile

Е, колеги, въпросителните отпаднаха. Тестовете бяха лесни, учениците показаха високи постижения, но реални ли са тези знания.Кой кого надхитря Wink?

17.05.2008 radivdani

Profile

  Аз също съм за провеждането на изпити. По този начин и учители, и ученици  ще са мотивирани да са включени активно в образователния процес.

  Иска ми се обаче да чуем мнението и на учениците, така както ми се иска и МОН да иска мнението на гилдията ,когато за пореден път въвежда някакви нововъведения. Всяко ново начало е трудно, но ако нещата са обсъдени и огледани от повече страни и от повече гледни точки, смятам ,че рИформите ще се превърнат в реформи . Поставянето " при свършен факт" и " с "вдигнати горе на  стената ръце" българско учителство, както и налагането с" тропане с крак" и инатене на всевъзможни новоначинания без предварително проведен диалог, обсъждане и разискване играе и ще играе негативна роля в образователната ни система. Така мисля...

17.05.2008 mimi70

Profile

Радивдани, аз не съм била на тестовете, но мога да ти кажа как се чувстваха повечето деца.

За първият тест, моят син не се притесняваше много, но после забелязах, че си беше стрес.

Лягаше си последен и сутрин ставаше преди будилникът да е звъннал. На закуска изяждаше половин филийка, а и другите хранения ги беше намалил. Щом ми отказа шоколад, значи си е сериозно изживяване.

А беше подготвен и още повече, че видя, че въпросите бяха лесни.

На теста по български език е искарал 19,80 точки, от 20 максимум. Имал някаква грешка на диктовката.

По математика, което уж му е най-лесно, е изкарал 18 точки. Две сметки е объркал.

По природа-19 точки. Объркал предназначението на защитната окраска.

По общество, което въобще не го обича-20 точки.

Това е положението. Но му олекна, че минаха.

И въпреки това, трябва да има изпити. Нека свикват децата.

17.05.2008 radivdani

Profile

user: Ivailko

Аз съм запознат с матурите всъщност съм ги правил и сега ги правя но за 5 класSmile

 

   Мило дете, разкажи ни как се чувстваше по време на провеждането на изпитите, трудно ли ти беше, какво мислиш ,че може да се подобри в подготовката на такива изпити, смяташ ,ли че са необходими и т.н.? Разкажи ни своите впечатления. Ще се радвам да разбера мнението ти.Big Smile 

17.05.2008 zelenkroki

Profile

Браво на Ivailko!

Направо ни осветли колко безмислени разговори водим, дори не се сещаме, че освен учители, децата ни спокойно могат да се регистрират в сайта на учителите НОВАТОРИ, че и да ни се радват на умнотиите!

Приятни почивни дни на всички, които вече приключиха с външното оценяване в 4 клас! И да съберат много сили онези, които продължават с още 2 изпита в понеделник и вторник - за 5 клас!

Party!!!

15.05.2008 Ivailko

Profile

Аз съм запознат с матурите всъщност съм ги правил и сега ги правя но за 5 класSmile

13.05.2008 daskal77

Profile

Струва ми се ,колеги, че трябва да свикнем с този вид оценяване на нашите деца.Още повече ,че т.нар. матури с нищо не ги затрудняват.Днес бях квестор на матурата по бълг. език и имаше деца,които решиха теста за 25 мин.По това,което видях-без грешка.Всички деца споделят , не са срещнали затруднения.

13.05.2008 mimi70

Profile

Изпити в 4 клас трябва да има, за да се стремят децата към повече знания.

Моят син също е 4 клас и се явява на тестове. По подготовката за тестовете виждам как си обобщава знанията, което е единствено от полза.

За такива постъпки като на колежката, аз им казвам мечешка услуга, но не трябва да си мислим, че навсякъде е така. Може би е искала да направи услуга на децата и колежката-класна, но не е било необходимо. Тестът по български език днес е бил доста лесен и децата може би биха се справили и без помощ.

Това е частен случай и като цяло одобрявам изпитите накрая. Още повече, че тестовете са един учебен час и децата разбрах го приемат нормално. Не се притесняват много. Още повече, че въпросите са за минимум необходими знания. Единият от въпросите е бил-кой е написал стихотворението-"АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ".

13.05.2008 ExTeacher

Profile

Правилно, не се притеснявайте! Защото българските деца са изключително умни - все пак са обучавани от българските изключително умни учители - тия същите, дето са пораснали с Андрешко, Бай Ганьо и Хитър Петър. Няма основания за притеснения, защото всички ще се представят блестящо на матурите - а "перлата в короната" ще бъдат четвъртокласниците не от някое хай-лайф софийско школо, а тези от панагюрското училище "Св. Покровско". Там госпожа квесторката инструктирала децата да пишат с моливчета, после събрала тестовете, проверила ги и отново ги раздала, за да си ги омастилят! Аферим на тая госпожа, машаллах! Ето такива учители - герои - са нужни на българската просвета, за да прокопса! Дерзайте, колеги! Все напред към "светли бъднини"!