ранно чуждоезиково обучение в частни училища

Публикувана на: 03.12.2007, от mili
Кoментари:7

 Уважаеми колеги, чуждоезиковото обучение не е новост за нашата система. Само че, неговата"граница" слиза все по-ниско в учебната степен. В детските градини още от І група, децата имат 2,3 пъти седмично чужд език. Моето лично мнение е ,че това в общи линии не е ефективно, а по-скоро "показно". В частните детски градини се изучават чужди езици от първия ден. Системата на обучение там е различна. Имам някои впечатления, но ви моля, ако някой има опит или материали за процеса на чуждоезиково обучение в детски частни градини / у нас и в чужбина/, нека сподели.Благодаря.

Коментари 7

06.02.2009 vladyy

Profile

Здравейте:)

Можете ли да ми помогнете с информация, какъв в реда и изискванията за отваряне на детски център - почасово гледане на деца и организиране на празници.

Благодаря ви предварително!

18.10.2008 piriankov

Profile

Здравейте,

Радвам се на интереса Ви към метода на Монтесори! Ще се огранича да Ви изпратя няколко линка, които надявам се ще отговорят на въпроса Ви. Там ще намерите и една протегната ръка, ще се радваме не само да Ви разкажем, но и да Ви покажем Монтесори в действие.

Ето и връзките: http://www.kamelini-montessori.eu/indexbg.htm

http://bglog.net/preduchilishtnapedagogika/22908

http://teacher.bg/cs/forums/t/5933.aspx

Поздрави и до скоро!

 

17.10.2008 roshe

Profile

 Методът Монтесори само ранно  чуждоезиковото обучение ли касае или и общообразователното?Има ли материали/на български/ с които да се запозная?Geeked

17.10.2008 piriankov

Profile

Преди много години по езикознание ми направи впечатление едно становище на учени, което по-скоро имаше за цел да илюстрира умствените възможности на детето до 7 годишна възраст, а именно, че едно дете при подходящи методика и среда може перфектно да научи 15 езика.

Много години по-късно животът ме дари с деца, и ме запозна с метода на Мария Монтесори. В чужбина имахме детска градина, работеща по този метод, където групите бяха едно шарено кълбо от национален и етнически произход. У дома се общуваше на роден език, в градината - на английски. Никой не се оплакваше, нивото с което паралелно се усвояваха двата езика беше еднакво добро. Да не пропусна да отворя скоба за смесените бракове, където децата усвояваха по три, а не по два езика.

Завърнахме се в България, отворихме детски център по метода на Монтесори. Английския при нас е средство за общуване, той не се преподава в традиционния смисъл. В момента разработваме и лингвистичните материали за Български. Ранната възраст е най-благодатната за децата, и тук ще подкрепя мнението, че не на всякъде методиката успява.

Така че: детето е напълно отворено към новия език, но от нас зависи да му го поднесем така, че да го приеме, а не да го отблъсне, понякога не само от езика в частност но и от обучението като цяло.

06.06.2008 rosetta

Profile

Здравейте,

Бих искала да споделя моето мнение за обучение на съвсем малки деца на английски език.

Първо от гледище да човек, който ръководи частна школа за чужди езици и организира такова обучение в детските градини. Реакция на децата при качествено обучение с участието на обучителен софтуеър и мултимедия е много позитивна. Обучението по чужд език развива речниковия фонд на децата и на родния език. Те са по-комуникативни и по-възприемчиви. Работим от 8 години с деца от детските градини. Първите деца, които бяха при нас сега вече са 11-12 годишни и доста от тях успяха да защитят международни сертификати по английски език / РЕТ - Кеймбридж и нива по говорим английски към Тринити Колидж Лондон/. Част от тези деца паралелно с английския език имат много добри умения  вече и по втори чужд език. Периодът 6-12 години е периода за развиване на абстрактното мислене. Изучаването на чужд език в този период е особено полезно.

На второ място бих споделила мнението си като майка на дъщеря, която е проговорила английски от когато започна да говори на български. Сега е вече 20 годишна с два международни сертификата зад гърба си и три чужди езици, които ще усъвършенства естествено цял живот. И най-важно - желанието да учи и други.

Горещо Ви препоръчвам да не се колубаете детето Ви да учи чужди езици, но внимавайте - само при много добри специалисти. Другите просто осакатяват децата от малки. Корекция в посока на правилен английски е много по-трудна от това да започне детето от началото.

Желая Ви успех. Ако искате можете да ми пишете на email: englishclub@englishclub-bg.org

Успех!

Розета Стойчева 

 

 

 

04.04.2008 rosetta

Profile

Здравейте,

Аз съм Председател на фондация Английски клуб. Ние функционираме като школа за чужди езици и в момента работим по отдавна мечтан от нас проект за създаване на частно начално училище. Както казваме , ако Господ е от нашата фондация до година и половина това училище трябва да работи. Съвременните  методи за чуждооезиково обучение са много ефективни и ние имаме доста добър опит при работа в детски градини и начален етап. Моля, задайте конкретни въпроси относно изучаването на чужди езици в начален етап и ще се опитам да Ви отговоря.

Поздрави

Р.Стойчева

20.12.2007 anilenas

Profile

   Не работя в тази учебна степен. Информацията ми е, че това е възрастта, в която най-лесно и бързо се помни, а игровите форми са от най-голямо значение.