Наваксване на пропуснатото по време на стачката

Публикувана на: 07.11.2007, от D_Yovchev
Кoментари:189

 Всъщност, може ли някой да обясни по кой закон трябва да наваксваме поради стачката?!

Стачката е спиране на производствения процес, при което се нанасят щети на работодателя-свеждащи се до това, че той търпи загуби защото не се произвежда...И е невъзможно- по принцип да се навакса пропуснатото. И в това е нейната сила!!!

Ако е възможно и нормално след всяка стачка да се наваксва пропуснатото, то тя би била излишна...Тя  би била от полза за всеки работодател-той би разсъждавал так:"Стачкувайте си, стачкувайте си - колкото си искате!!  Аз няма да ви платя, а пък вие след това ще наваксате всичко - моето не се губи, вие ми правите така икономии...

Според мен, наваксването би могло да стане в ЕДИНСТВЕНО В резултат на добра воля от страна на работниците, която пък да е резултат на подписано споразумение. Последното трябва да е част от едно цялостно споразумение  с работодателя... В нашия случай, обаче, няма подписано нито цялостно, нито частично споразумение..Тогава, как так ще апелират към нашата добра воля !?!?  Как така ще се иска от нас да свършим работат, която бихме свършили за времето на стачката !?  Ние не сме я свършили - и точно затова за времето на стачката не ни се плаща !!? Сега като се изисква да вършим ДОПЪЛНИТЕЛНА РАБОТА ще ни се плати ли допълнително??

В този случай - като не наваксваме - какво ще стане?  Ами няма да се преподаде целия материал...Ще остане непредаден точно толкова колкото бихме предали за времето на стачката ...Ще каже някой:" Ами това ще има сериозни последствия..." Ами да - ще има. Който си е мислел че не така и че от учителската стачка нищо не се губи, се е излъгал !! 

 

 


Коментари 189

13.01.2009 ivallenna

Profile

Учениците не би трябвало да посещават часовете, в които единствено и само се стремят да провокират учителите, които не харесват! Това е изключително зле влияещо на психиката и на двете, в случая противопоставящи се страни. По-добре е учениците да имат правото да сменят преподавателя си с друг, а ако и тогава възникне проблем да се сезират по-високи инстанции от сорта на Детска Педагогическа Стая!

01.01.2008 irinaarnaudova

Profile

Да, трудно е да се отстояват принципи и позиции  от нас, учителите в "родното българско училище" в наши дни. Но какво ще стане, ако всеки кадърен колега реши да напусне? Затова пожелавам на тези от нас, които все още вярваме, че можем да променим условията си на труд и подобрим драстично начина си на живот, преди всичко здраве .Успешна 2008-а! 

31.12.2007 anilenas

Profile

   Успех в направения нов личен избор на поприще! Нищо лошо. Всеки човек има право да търси най-точното място за себе си под слънцето. Не мисля, че не е липса на кураж да не напуснеш  "родното училище". По-скоро това е съзнателно отстояване на друг вид избор, за който също се иска и смелост, и убеденост. Желая здраве и късмет през 2008 година и не само!

29.12.2007 mitaka2005

Profile

SmileСкъпи приятели и колеги, виждам, че се тревожите за учебния материал. Аз реших проблема по един малко краен начин...намерих си нова работа и напускам "родното училище". На тези, които имат кураж препоръчвам да сторят същото. Тези, които нямат - пожелавам и успех в дерзанието.Cool

18.12.2007 crocsi

Profile

 Аз лично направих всичко и  единственоив интерес на ученичите си ! Наваксах до този момент пропуснатият мятериал. Работих в екип с един от информатиците, отговорника на КТ и със съдействието на директорката. Използвах множество презентации., дискусии . Въведох мултимедията като  неразделна част  начина ми на преподаване.

Съжалявам и отстрани ми изглежда унизително поведението на колеги ,които провят "разни неща " за" бонуси " в сметката си !Devil Това  опира до моралът на личността !

                                                Успех и на Вас колеги !

16.12.2007 anilenas

Profile

   За по-високите етажи на властта съдим само по публикуваната от тях информация, която не задоволява като действия/меко казано/. За учители и родители не бих била така категорично крайна. Нали вие самата се интересувате. На вас определено ви пука. Защо изключвате възможността и на много други като вас също да им пука. На мене също. Затова действам според силите и възможностите си.

   Много са родителите и учителите, на които им пука, колега. И те не спират да се борят с вятърните мелници защото съвестта им е техния пътеводител, когато няма друг. Болката и обидата идват от графата "и други".

14.12.2007 Anikolova

Profile

user: koleva

Постоянно ме призовават понеже много се вълнувам, да отнеса въпросите си към Инспектората , към Министерството , към конкретния учител.Нали съм заинтересован родител.Представяш ли си каква картинка ще бъда  пред Инспектората, за да поставя въпроса за програмата, учебното съдържание, учебниците.И понеже всички си казваме няма какво да се направи, нещата си продължава по старому и на никой не му пука:нито на министъра, нито на инспектора, нито на учителя, нито на родителя.Всеки по своите си причини..
Стига да искат, родителите могат да направят много. Ето, по време на стачката видяхме, че ако трябва да се съди някой, те се обединяват, за да го направят. Ако родителска организация поиска среща с министъра и му обясни притесненията си и даде конструктивни предложения за реформата в българското образование, то със сигурност можете да бъдете чути. Показахте заинтересованост и желание за промяна, сега е време от приказки да се премине към действия. Нас се видя колко ни зачитат, вие може да постигнете повече. /Не Вие сама, а родителите като цяло/ Както казах, човек не знае, докато не опита. А при проблеми с конкретни учители пътят е следният: 1.разговор с учителя   2. разговор с/жалба до директора  3. писмена жалба в инспектората. Може да Ви се струва сложно, но във всяка институция трябва да има някакъв ред, а и не може да се хвърлят просто така недоказани обвинения към когото и да било.

14.12.2007 koleva

Profile

user: Eko

Това определено не е приятно! И ние не сме съгласни с програмите, които трябва да следваме и са спуснати он МОН! Нито учебниците са достъпни! Една част от тях както наскоро каза един колега от училище са директно за късане и изхвърляне! Но какво да се прави?

Не е точно така , Еко. Кой да каже всичко това ? Постоянно ме призовават понеже много се вълнувам, да отнеса въпросите си към Инспектората , към Министерството , към конкретния учител.Нали съм заинтересован родител.Представяш ли си каква картинка ще бъда  пред Инспектората, за да поставя въпроса за програмата, учебното съдържание, учебниците.И понеже всички си казваме няма какво да се направи, нещата си продължава по старому и на никой не му пука:нито на министъра, нито на инспектора, нито на учителя, нито на родителя.Всеки по своите си причини..

14.12.2007 koleva

Profile

user: Eko

"А иначе би ми било интересно да чуя, какво би казала г-жа Колева за стачкуванието в края на годината?" - Anikolova

Стачкувайте, когато искате.Аз повече такава грешка, да чакам да свърши стачката,  няма да правя.Оказа се , че сивата индустрия не стачкува." Докато мъдрият се намъдрува, лудият се налудува ". По времето на стачката повечето съученици на сина ми са ходили на уроци.Когато срещна затруднения с геометрията. две седмици след стачката, не можах да намеря учител.Графиците им бяха препълнени !!! За какво говорим ?

14.12.2007 Eko

Profile