стачката и родителите

Публикувана на: 29.10.2007, от spg1431
Кoментари:18

Навярно са прави тези, кито казват, че трябваше още в самото начало да информираме родителите за целите на стачката, но и ние, учителите, не предполагахме, че правителството толкова много ще размотава и нещата ще се проточат толкова много. Това сега ще го направим в нашето училище. А взаимните обиди и обвинения на никого не са от полза. Родителите, улисани в своите грижи и бизнес, не забелязват промените в своите деца, не им дават достатъчно внимание и нежност. Учителите понякога също може да грешим - и ние сме хора, но да се привеждат всички под общ знаменател - не съм съгласна. Във всяко стаадо има мърша, но това не значи, че стадото е мършаво.

Коментари 18

30.10.2007 gelena

Profile

И като родител, и като учител подкрепям исканията на всички в сферата на средното образование. Драги колеги от СОУ "П.К.Яворов" - Варна - поздравления за достойното защитаване на учителската професия. Но се питам какво ще стане с българското образование, ако всички последваме вашият знак на протест? Дали и господата в МОН се питат това. 

30.10.2007 missis

Profile

Г-жо Колева, не зная как е във вашето училище, но лично аз отдавна споделям с родителите мнението си за съдържанието на учебниците,по които учат децата им: и за сложно представения материал, и за смъкването на материал, преди учен в по-горен клас, при все по-малки деца, и за недостатъчния брой часове за упражнения - напр. с учебниците по новата програма, касаещи 5-6 кл, което всичко взето заедно ни кара да препускаме през учебниците. Ефектът е пределно ясен. А програмите се правят от "специалисти " в МОН, които не знам колко години стаж като преподаватели имат. И моето дете учи в същата тази система. Не си мислете,че ние-учителите, спим.Правим каквото е по силите ни, а за да сме успели в нещо, ни е нужно и вашето -на родителите- разбиране и помощта ви. Защото са рядкост родителите, интересуващи се от детето си извън родителските срещи - ние сме всеки ден в училище и всеки родител е добре дошъл и му се обръща достатъчно внимание.

А за ремонтите в училище- поне в нашето, ние сме си свикнали да боядисваме и стени, и прозорци, и врати, и тапети лепим, и тежки шкафове мъкнем от етаж на етаж -нали сме почти само жени в тази професия.И боята често си я купуваме сами - нали искаме да ни е приятно като работим- и на нас, и на децата, които помагат, ако имат желание.Smile

30.10.2007 poli

Profile
ДО ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ НА СОУ „ПЕЙО КРАЧОЛОВ ЯВОРОВ”– ГР. ВАРНА

ОБРЪЩЕНИЕ
От
учителския колектив на СОУ „Пейо Крачолов Яворов”-гр. Варна

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,


         В петък вечерта по националните медии бе разпространено съобщение, че е постигната договореност между правителството на РБългария и синдикатите и най-вероятно във вторник (30.10.2007г.) учебните занятия ще се възобновят.
          Заявяваме, че това е поредният опит за манипулация на общественото мнение. Шеста седмица правителството умишлено бави преговорите и прави едни и същи предложения с несъществени промени, които не удовлетворяват нашите искания.
Ние имаме сериозни основания да не приемем предложението на правителството от 26.10.2007г., тъй като в него липсват конкретни проценти и срокове, и редица клаузи звучат по-скоро пожелателно. Нашето настояване, образованието да бъде наистина приоритет за правителството, не е изпълнено. Политиката на „разтакаване” е в ущърб на българското образование, защото в Бюджет 2008  се предвижда значително увеличение на разходите във всички други сфери без образованието. Въпросът със заплатите на учителите е само един от проблемите.
 
       Но можем ли да мислим за оцеляването си и в същото време да образоваме качествено? Искаме реформа, но кога най-сетне  Министерството на образованието ще я започне? Няма нищо по-глухо от празните класни стаи. Няма нищо по-неприятно от пустите училищни коридори.  Това усещаме, това виждаме и това чувстваме всички български учители днес!!! Това не го виждат управляващите, защото техните кабинети са прекалено високо, за да чуят вика на учителя, негодуванието на родителя и притеснението на ученика.  Всеки един  уважаващ себе си човек има правото да  отстоява позицията си, защото достойният труд трябва да бъде достойно възнаграден.  

В знак на протест срещу безхаберието на управниците към дата 30.10.2007 г.- 61/шестдесет и един/ от общо 66/шестдесет и шест/ учители в СОУ"П. Кр. Яворов" са депозирали молбите си за напускане на системата на средното образование.

30.10.2007 crocsi

Profile

y4eni4ka Crying Какво става с теб? Държанито ти заприлича по- скоро на резултат от недоразумение от слят образ на родител , прародител и неинформиран 12-то класник!?

"Овладей чувствата млади Скйлотър!"31.10.07г.

Даниел Вълчев: Учебната година ще завърши нормално
netinfo.bg

Та нали ,точно при Вас щеше де се  води борба срущу матурата ( АЗ СЪ ЗА  МАТУРА !), борба за ...... Та нали Варненсите ученици подкрепяха учителите си? Може би никнейма се  използва от дядо до внуче!Zip it!.( шега ! )

Ето това искаше и постигна МОН и правителството. "Насъска "  обществото - разярени родители, объркани деца, стресирани колеги!

Няма страшно! ЩЕ ЗАВЪРШИШ ( мисля ,че ти го козох 100-пъти вече!Confused ). Грижа ,за това имат твоите учители! Ти  гледай да се съхраниш като личност!

Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.   Паулу Коелю ("Петата планина")

30.10.2007 Gancheva

Profile
Знаете ли, че  първоначалното искане на учителите беше  2 Х  50%.Отстъпихме на 3 Х 20 %, за да има споразумение.  А получаваме: 80 лева на месецот 01. ноември 2007,което до края на годината прави 160 лв. - тоест по- малко от половината спестени  в следствие на стачката пари.Знаете ли, че  новият бюджет за 2008 г. влиза в училищата едва  през април,тоест – увеличението за януари, февруари и март 2008 е  0 / нула  /  % .Знаете ли, че  в предизборнато си програма Председателят на БСП и сегашен премиер Сергей Станишев обеща 5 % от Брутния  вътрешен подукт за образованието и ако бе изпълнил това – стачка нямаше да има.Знаете ли, че  с  поведението си правителството ни поставя ултиматуми, което още повече укрепва убедеността ни, че трябва докрай да отстояваме справедливите си искания.Моралната отговорност за тревогите на хиляди учители, милиони българи  и децата им не е наша.                                                  П О Д К Р Е П Е Т Е    НИ                                                                                                                            Стачкуващите учители от Пета езикова гимназия « Йоан Екзарх «  гр. Варна

 

30.10.2007 spg1431

Profile
Уважаема у4ени4ка, аз не гогворя конкретно за вашите родители. В моята практика съм срещала всякакви родители, за разлика от вас. Освен това добре е да научите правописа, защото с толкова грешки и "ъкъл" нещата трудно ще се случват. А аз също имам ученик, който ще кандидатства и аз се притеснявам, но има и други важни неща, с които сега няма да ви занимавам. А, и още нещо - аз също не одобрявам горенето на чучела, но това бе единичен случай. Желая ви успех!

30.10.2007 y4eni4ka

Profile

spg1431 Аз съм ученичка в ПМГ и не съм сагласна с теб за това, че родителите не обръщат внимание на децата си.Родителите ми са много заети, но винаги намират време за мен.В началото аз ви подкрепях,но в момента съм на ръба на търпениети си да не ви осъдя за нанесени морални щети. Заради вас аз все още нямам основно образование и както варви работата скоро и няма да го получа!!!Super Angry Много съм възмутена за поведението ви по улиците на градовете а това,че изгорихте чучелото беше нещо което не очаквах от вас. Мислех ви за по-културни и че имате достатечно ъкъл да изявите протеста си по по цивилизован начин. След това дават вас за пример, а то какъв пример само давате,че чак човек да се хване за главата.От този отговор ви призовавам да приемете най-накрая предлижението на правителството,защото ми се изчерпва търпениетоLightning

30.10.2007 roditel

Profile

Госпожо/господине, позволете да Ви оспоря. Дъщеря ми учи в елитна варненска гимназия. 12 клас е. Нито една среща не е проведена с родители и ученици, които сега (особено завършващите 12 клас) се тресат от притеснение как ще наваксат целия този материал 2 матури, и кандидат-студентски изпити.

Драги учители, а вие бихте ли подкрепили на 1-ви ноември стачката на учениците? Защото струва ми се е справедливо и тяхното искане. Те не са по принцип срещу матурите като такива, а срещу матурите за този випуск. Защото за матури им беше казано в края на 11 клас. А  от Варненския районен инспекторат им казаха, че  тепърва ще се преговаря декември месец с ВУЗ-овете.

 

30.10.2007 kr_bozhinov

Profile

 

Това е несъмнен пропуск нали

 

30.10.2007 koleva

Profile

 

Уважаема госпожо  Gancheva , няма да дам никакви предложения за ефективна подкрепа от страна на родителите по две причини :

1. Един Ваш колега даде ясен отговор на всички въпроси , които зададох с думите : " Това е Ваш проблем ". Щом проблемите , които виждам в обучението на моите деца са мой личен проблем , аз ще търся възможност за тяхното решаване . Но по същия начин ще се отнеса и към проблема със заплатите ви. Това е личен проблем и не виждам защо трябва да търсите моята подкрепа .

2. Децата ми днес са на училище . Поздравявам всички учители , които проявиха здрав разум и професионализъм . На всички останали пожелавам успех и дано на финала  останат  доволни от себе си .

Оставам с най - топли чувства към Вас.Сигурна съм , че сте чудесен учител.