Учебниците по ИТ и информатика в гимназиален курс

Публикувана на: 25.10.2007, от lankova
Кoментари:22

 Смятам ,че учебниците по ИТ и информатика са доста остарели, като се има впредвид колко бързо се развиват ИТ.В учебниците се пише за Windows95 и Windows 98, а също  и за стар офис пакет, които вече почти не се използват, а на компютрите на които се обучават  учениците се работи с Windows XP i Officce 2003.Вярно е и твърдението ,че ако можеш да работиш със стар офис пакет не е проблем да се справиш и със стария. Но това доста затруднява учителя.Затова от тази учебна година започнах да използвам електронния учебник от националния образователен портал, а също го препоръчвам и на учениците.  

Коментари 22

04.03.2010 vazova

Profile

 

Привет,

Съжалявам, че отдавна не съм преглеждала форума и не съм видяла поставените въпроси. Напоследък пак се заговори за учебници и за пренаписването им. Явно проблемът е доста сериозен и се налага актуализация.

По информатика нещата са различни. Динамиката, с която се развива науката изисква от всички нас също да променяме динамично мисленетео и критериите си. Но все ми се струва, че фундаментът, така както е поставен е правилен. Изхождам от факата, че в световен мащаб науката информатика се базира на програмен език С++ и проблемите, които решава са от алгоритмичен характер  ( и Международната олимпиада доказва това).

Относно средите - в момента ползваме Dev C++ i Code::Blocks, ако имате затруднения можете да ми се обадите на е-мейл, ще ви помогна. (v_vazova@abv.bg).

Учебникът в книжен вариант е доста обогатен, съдържа всичко от он-лайн курса, както и много допълнителни неща. Има го в книжарниците. Ако не го намерите може да се обадите, ще съдействам за доставката му.

Относно броя часове необходими за предложения материал - мисля че са недостатъчни в 9. клас.

Усмихнат ден,

Вили Вазова

15.12.2008 KostaPopov

Profile

Съвсем скоро намерих учебника "Информационни технологии - 11клас профилирана подготовка" от издателство "Просвета" издание 2008г., с автори Петя Чолакова и Мариана Дербатова. Останах приятно изненадан, че в учебника са включени модулите: Компютърна графика, Компютърна презентация, Програмиране в Интернет, Интегриране на дейности и документи, както и тестови задачи. Авторите са се постарали с уместни примери и онагледяване да разгледат поставените въпроси. Може да се препоръча да се включи в модула Компютърна графика, разглеждането на продукта "PhotoShop", като по този начин ще се направи сравнение между растерна и векторна графика и възможностите на програмните продукти. Никъде в учебници по Информационни технологии не се разглеждат въпроси за Анимиране и някои програмни продукти. Аз например използвам в модула Компютърна анимация "ImageReady" , който е в състава на Adobe PhotoShop.

19.11.2008 ilarionov

Profile

 Д, вярное че учебниците са за старите версии

на Windows и Office, но каква е целта на обучението по ИТ?

 

ИТ правят качествени скокове на всеки 7-8 години

ако не и по-бързо? На практика това означава че

точно в училище детето се е обучило на НАЙ-новите ИТ и

докато завърши университет е готов да започне да се

обучава отново Smile  Е пак се е отворила работа за даскалите?

 

Може би целта на обучението е формиране на базови умения

за използване на ИТ и разбиране на логиката по която

се изграждат ИТ! Е това не се прави и за да се убедим

достатъчно е да обърнем поглед към обучението по Информатика.

 

Wink

 

19.11.2008 KostaPopov

Profile

 Абсолютно вярно е, че това което е издадено е за старите версии на Windows и Office. Но какво ще кажете за липсата въобще на учебници по ИТ за 11 и 12 клас. И на тези големи класове ли трябва да повтаряме Word  и Excel ??

15.11.2008 ilarionov

Profile

 1.Учебна среда за обучение по текстообработка, Ангел Ангелов,

Сиела, 2004

 

2. Учебна среда за обучение по електронни таблици, Ангел Ангелов,

Сиела, 2004

 

 

13.11.2008 imho

Profile

 За  Excel  има един руски - "1700 заданий по Microsoft Excel" Златопольский Д. - естествено, трябва да се преведат и адаптират. Аз съм си превел 72 задачки от него и чат-пат ги давам като свитък.

За финансови функции в Excel  има много книжки на английски и университетски учебници.

В книгата на инж. Борислав Червеняков "Приложна компютърна грамотност" има доста смислени неща.

От сайта на Галя Момчева съм скатал туй-онуй...

Каквото и да вземаш оттук-оттам, трябва да си правиш сметка колко теми и колко часа имаш. За Word и за  Excel съм си направил по едно тесте задачки за всяка тема. Горе-долу така работят колегите и в други училища - виждал съм - папки с джобове и в тях наредени задачи по теми.

13.11.2008 mimi_kir

Profile

Виждам, че приказката се е завъртяла към учебниците на Коала прес и С++.

Тази година за първи път преподавам С++ и това беше единствения учебник н който попаднах в книжарниците. Хареса ми с практическите задачи, добре представена теория.

Факт е обаче, че в реалните гимназии времето не стига всичкия този материал да бъде усвоен. Ако става въпрос за разбиране и създаване на програми(не само разчитане) се стига до циклични алгоритми(даже за тях не стига времето за достатъчно упражнения...).

Иначе по темата...не ползвам учебници в часовете(водя се по един куп учебници, а учениците пишат и тетрадката им е учебник).

Не съм попадала до сега на сборник практически задачи за WORD, EXСEL и т.н. със задачи от различна трудност. Липсва ми.

Поздрави!

10.06.2008 ilarionov

Profile

 Ето и няколко задачи за работа с файлове:

 

 

5_1.1 Даден е низа S. Ако S е допустимо име на файл, то създайте файл с това име. И изведете true. Ако името не се допуска за име на файл, то изведете false.

 

5_1.2 Дадени са имената на 6 файла. Да се изведе броя на файловете от текущата директория, които имат такива имена.

 

5_1.3 Дадено е име на файл от цели числа. Да се изведе броя на целите числа. Ако няма такъв файл, то изведете –1.

 

5_1.4 Дадено е цяло число K и файл от ненулеви цели числа. Изведете K-тото цяло число от дадения файл (номерирането на числата започва от 0). Ако такова число не съществува, то изведете 0.

 

5_1.5 Даден е файл от цели числа с не по-малко от 4 числа. Изведете нулевото, пэрвото, предпоследното и последното число от дадения файл.

 

5_1.6 Дадени са имета на два файла с реални числа. Знае се че единият от файловете съдържа не по-малко от две числа и существува в текущата директория, а другият файл го няма в текущата директория. Създайте липсващия файл и запишете в него нулевото и последното число от съществуващия файл.

 

5_1.7 Даден е файл от цели числа. Изведете броя на включените във файла серии, т.е. поредици от последователно подредено едно и също число.

 

5_1.8 Даден е файл с реални числа. Изведете както броя на числата с минимална стойност, така и броя на числата с максимална стойност.

 

5_1.9 Даден е файл от цели числа. Създайте нов файл съдържащ числата от дадения файл, но в обратен ред.

 

5_1.10 Дадени са три файла DataA.dat, DataB.dat и DataC.dat съдържащи един и същ брой цели числа. Създайте файл DataD.dat, в които да се редуват числата с един и същ пореден номер от трите дадени файла.: A0, B0, C0, A1, B1, C1, A2, B2, C2, … .

 

5_1.11 Даден е файл от ненулеви цели числа. Създайте файлове съдържащи съответно само четни, нечетни, положителни или отрицателни числа от зададения ни файл, без да изменяте последователността на числата.

 

Wink 

 

 

12.04.2008 iv_2007

Profile

user: zelenkroki

Курсът по Информатика се намира на адрес:

http://content.e-edu.bg/mod/resource/view.php?id=1677

(препоръчвам да се разглежда през Mozilla, защото през IE някои от връзките не работят)

Успях най-после да отваря тази връзка, но за съжаление не открих информатика за 10. клас. Sad

 За Bloodshed Dev C++ мисля, че може да се ползва тази препратка:

http://www.softpedia.com/get/Programming/Coding-languages-Compilers/DEV-C.shtml

11.04.2008 zelenkroki

Profile

user: vazova

[Приемаме всякакви мнения и препоръки, нали желанието ни е да се направи все пак нещо качествено и полезно за много преподаватели.

Можете да ми пишете на адрес v_vazova@abv.bg.

Идеята за написване на учебниците се появи след изработката на електронния курс по Информатика за 9. клас за Националния oбразователен портал, който бе приет с голям интерес от преподаватели и експерти.

Курсът по Информатика се намира на адрес:

http://content.e-edu.bg/mod/resource/view.php?id=1677

(препоръчвам да се разглежда през Mozilla, защото през IE някои от връзките не работят)

Хартиеният вариант е разширение на електронния. Включени са много допълнителни пояснения и задачи. Включен е и алгоритмичен език Pascal. Цялата информация е поместена в пет книжни тела:

  • Информатика (обща част);
  • Програмиране на C++;
  • Решения на задачите на С++;
  • Програмиране на Pascal;
  • Решения на задачите на Pascal.

Авторите сме дългогодишни преподаватели по Информатика и ИТ в ОМГ “Акад. Кирил Попов” - Пловдив. Освен това сме ръководители на школи по Информатика за средношколци.  

Въпросът е: Има ли работеща връзка за сваляне на компилатора на С++?

Не е ли възможно освен он-лайн, цялата колекция от уроци и задачи да се предоставя за сваляне и ползване оф-лайн?

Според Вас, авторите, колко часа са необходими, за да се усвои този материал от средно ниво на ученици в група, които не са с профилирана насоченост?