Кой е и какво очакваме от съвременният учител - депутат ?

Публикувана на: 22.10.2007, от crocsi
Кoментари:5

Българският учител е заемал  през годините достойно място в обществения и културния живот на България. Оставил е  диря в историята ни. Имената на българските учители законотворци се помнят и днес.

Константин Величков Учител по български и френски език, история и география в Пазарджик.Избран за член, а след това за председател на Окръжния административен съвет в Пазарджик (1878) и народен представител в Областното събрание (1879-1885). Директор на народното просвещение (1884-1885) в Източна Румелия.Назначаван е последователно за министьр на обществените сгради и съобщенията (1894), на народното просвещение (1894-1897), на търговията и земеделието (1897-1898).

Йосиф Ковачев След завършването на академията е учител в Габрово, а после в Щип.Училищен инспектор в София.Като народен представител взема участие в работата на учредителното Велико народно събрание в Търново. Непосредствено след това е из­бран за председател на губернския съвет в София. През 1881 г. става главен секретар на Държавния съвет, а по-късно и негов член. През 1886—1887 г. е кмет на София.

Митрополит Симеон Варненски  Като народен представител от Шуменски окръг, Митрополит Симеон участва в І и ІІ Велико народно събрание, във ІІ и ІІІ Обикновено народно събрание през 1882 - 1883 г., на което е и председател. Именно като такъв той възглавява делегацията на българското Народно събрание за помиряване с Русия през 1883 г. Във всичките си тези народностни изяви Митрополит Симеон с държавническа прозорливост се стреми да постигне народните идеали без отиване до крайности, без да се жертва духовното в църквата, което би отдалечило българския народ от православието, а следователно и от Русия. Колко далновидна е тази линия свидетелства факта, че и втората делегация за помиряване с Русия е възглавявана от представител на църквата - Търновския Митрополит Климент. Като учител и протосингел във Видин и Екзархията той ревностно работи  за църква и народ. 

Цанко ЦерковскиЦанко Церковски е псевдоним на Цанко Генов Бакалов (16.10.1869, Бяла Черква, Великотърновско - 2.05.1926, София)От майка си наследява любовта към народното творчество. Учи в Бяла Черква, Търново, Пловдив, Казанлък (в Педагогическото училище), Народен представител (1905-1923), министър (1918-1923).Списъкът е дълъг.Имената много.Не ги забравяме!

Обръщам поглед към съвремието:

"Депутати-учители коментират размера на учителските заплати"

Име на автора Виктор НиколаевE-mail на автора Интро Дали и колко трябва да получат учителите, какъв компромис трябва да бъде постигнат? Тези въпроси бяха актуални и днес в парламента. Сред депутатите в управляващата коалиция има и учители по професия, които потърсихме за коментар.Пълен текст на новината Преди да стане народен избраник от Коалиция за България, Валентина Богданова е била помощник-директор в училище в Нови Искър.БНТ: Вие с каква заплата учителска бяхте преди да станете народен представител?
Валентина Богданова: Ами около 340 лева.
БНТ: Можете ли отново да се върнете на такава заплата?
Валентина Богданова: Ами бих могла, по начина, по който го правят моите колеги, разбира се.
БНТ: Но е по-лесно с депутатската заплата?
Валентина Богданова: Значи, не е коректна постановката на въпроса.
Богданова казва, че и до днес се чувства повече учител, отколкото депутат и че компромис трябва да се намери.Снежана Гроздилова от НДСВ също е учител. Според нея възнагражденията трябва да достигнат размера на средната за страната работна заплата.БНТ:Вие при тия заплати бихте ли се върнала в тази професия?
Снежана Гроздилова:Да, аз съм работила при тази заплата години наред. Аз имам 26 години училищен стаж. Бих се върнала, защото нашето поколение другояче е възпитавано и аз намирам много причини, за които бих се върнала при тези млади хора.
 

Не познавам тези хора.Не съм ги виждала на трибуната на Народното събрание.Не ги видях и днес , когато усилено се коментираше Реформата в Българското образование .

Какъв е образът на съвременният депутат-учител или какъв си го представяме? Какво очакваме от него? С какво ще го запомнят идните поколения?

Кои са съвременните учители-депутати ?

 

Коментари 5

10.12.2007 sv_damyanova

Profile

Мога да изразя отношението си само с една дума /тя характеризира и очакванията ми/: ДУПЕТАТ!!!Indifferent

10.12.2007 anilenas

Profile

Предполагам, че на колегите не им се пише, защото им е болно, че от нашите среди могат да се родят такива "мъдреци". "Приказка за стълбата" на Смирненски важи с пълна сила почти за всички. Те и затова се крият от публични срещи с нас. А когато се появят по телевизията, промяната е пълна. Няма да цитирам имена защото не искам да сменям нивото, но говоренето, без дори да се поема дъх/аз дори се чудя, как става това/, ме изумява. Страх да не вземе някой друг думата и да ги обори. Жалко е. Защо забравят откъде са дошли. Дали големите заплати ги променят така неузнаваемо...Сигурна съм, че има и други, но пък мълчанието не им прави чест. Така защитават статуквото и с нищо не помагат, даже вредят. Виждаме това не само в сферата на образованието, но няма нужда да се разпростираме другаде и да променяме темата.

21.11.2007 crocsi

Profile

Idea Явно , че  тук абсолютно нищо повече не чакаме  и тази тема може спокойно да заспи в архив! Жалко , че не може някой "учител - депутат " да влезе във форума и види  -  само един човек прояви и то негативно отношение!  Темата  ми се стори интересна ,когото я поставих на вниманието на аудиторията. Посочените имена се помнят и децата в началното училище , може би ги   познават . Съвременните депутати ,но били преди това  учители  след мандата си ........ в архива[N] !

31.10.2007 crocsi

Profile

Yes Особено след наблюденията от последната кампания!

31.10.2007 titi

Profile

 Защо ли не ми се вярва двете госпожи да се върнат в класната стая.Но си мисля,че коктейлите са за предпочитане пред 25 деца с бушуващи хормони.