РАЗБРАХТЕ ЛИ КАКВО ПРЕЦАКВАНЕ СА НИ ЗАФОРМИЛИ?

Публикувана на: 17.10.2007, от Antonia
Кoментари:5

...мислим си, че политиците са тъпи, но... не и когато става въпрос за прокарването на собствените им интереси. Ей, може и "евалла" да им каже човек. Хитро са го измислили, и макар че съм оптимист, този път и аз си мисля, че ще успеят да ни излъжат. Далаверата е в ДЕЛЕГИРАНИЯТ БЮДЖЕТ, който според ПРОГРАМАТА на МОН за реформата на образователната система трябваше да се въведе през 2009 г. и неслучайно, първо е необходимо да се извършат няколко други нормативни промени, сред тях и увеличение на учителските заплати, и ЧАК ТОГАВА - ДЕЛЕГИРАН БЮДЖЕТ. А сега какво? Много просто - АКО СЕ СЪГЛАСИМ с предложението СЕГА да се въведе ДЕЛЕГИРАНИЯТ БЮДЖЕТ, повишението на учителските заплати ще дойде фактически от спестяването на средства от издръжката на училището. Казано най-просто, заплатите ни ще трябва да се повишат от директора на училището, ако не се харчат пари за подобряване на материалната база, за квалификации, за редовно плащане на ток, парно и т.н... Познахте ли кога ще се модернизира българското образование? Да, делегираният бюджет е необходимата стъпка, но не и преди да се платят старите неплатени сметки за ток, вода и парно в училищата, да се въведат степените на кариерно развитие, да се осигури нормално заплащане на учителския труд, въз основа на което да се изчисли издръжката на един ученик... НЕ СЕГА, НЕ НА ТАЗИ ЦЕНА. ИЗКЛЮЧЕТЕ ДЕЛЕГИРАНИЯ БЮДЖЕТ ОТ УСЛОВИЯТА НА СПОРАЗУМЕНИЕТО СЕГА. ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ГО ВЪВЕДЕ, КОГАТО НАПРАВИ ДРУГИТЕ ПРОМЕНИ. Стига са ни правили на маймуни ! НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ!
Нека утре да им го покажем на плакатите, а после и сподписите

Коментари 5

19.10.2007 kalopres

Profile

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1111703 : "Атанас Кацарчев обясни, че с въвеждането на единните стандарти парите да вървят след ученика, както е сега в няколко пилотни общини, от 1 януари 2008 г. училищата стават второстепенни бюджетни разпоредители. Това значи, че те се финансират на брой ученици и големите училища ще имат по-голямо финансиране. Училищата с по-малобройни паралелки ще бъдат дофинансирани от общините, а училищата в планинските и полупланински райони ще имат гарантирано финансиране, за да не се закриват тези училища."

Много забавно! Хем искат да се съкращава броя на учителите, хем ще дофинансират училищата с по-малобройни паралелки и тези в планинските и полупланински райони. Пита се в задачата: кои учители ще съкращават? Имам предполежение, което със сигурност няма да се хареса на родителите - възпитателите, т.е. сбогом на  полуинтернатните групи т.р. на "занималните". За другата година родителите на децата от 1-4 клас да си търсят частни занимални или гувернантки, ако нямат под ръка някоя баба. друг вариант за съкращения е броят на децата в клас да стане например 40 - ще кипи дивен творчески процес и естествено това МНОГО ще повиши качеството на образованието.

17.10.2007 ilarionov

Profile

 Бюджет е парична сума за определен период с цел осъществяване на спесифична дейност.

 

Разбира се колегите преподаващи икономически дисциплини

могат да дадат по прецизно опре деление или пък

дефиницията на понятието budget може да се

намери в някои тълковен речник.

 

Делегиран означава делегиране, даване на права и задължения.

 

Проблемът е в съотношението между права и задължения,

иначе казано правила за работа с предоставените пари. 

 

Поздрави

 

Кирил Иларионов

 

 

17.10.2007 mirey

Profile

 Аз наистина незная какво е делегиран бюджет. Можете да ни обясните?

17.10.2007 ilarionov

Profile

 Няма лошо бюджета да се делегира.

 

 Има ли писани ПРАВИЛА (нормативни ограничения)  за УПРАВЛЕНИЕТО му?

 

Поздрави,

 

Kирил Иларионов

 

 

 

17.10.2007 elina.t

Profile

Вие и представа си нямате какво е делегиран бюджет и как се управлява. От 8 години училищата и детските градини в моя град прилагат делегирани бюджети. В момента работят всички и никой не стачкува.