За стачката..... част 3

Публикувана на: 15.10.2007, от hristina
Кoментари:75

/ продължение от "За стачката..... част 2" /

Коментари 75

22.10.2007 hristina

Profile

Темата продължава в:

За стачката..... част 4

22.10.2007 boychrist

Profile

Който твърди, че стачката не е политическа, просто не е наясно със значението на понятието "политика". Иде реч именно за политика, и то политика в областта на образованието и науката. Защото под политика от Аристотел насам (вече повече от 2300 г.) се разбират дейностите по управление на обществените и човешки ресурси с оглед осъществяването на общественополезни цели.

Бедата е там, че управляващите, било от невежество или друго, под политика разбират единствено прокарването на строго партийни доктрини, а още по-точно обгрижване на определена клика от партийни другари (обръчи, каци с мед и т.н.)

А успехът на стачката се определя и от запазването на умерения тон, без ирационално и еуфорично преиграване. Търпение и дръзновение!

22.10.2007 crocsi

Profile

Еко, не е възможно да си истински учител и да не си чувствителна натура! Изложените от теб доводи могат да се разберат само от хора вътре в системата на образованието.Другите и представа нямат за какво става въпрос. Не е задължително в дадената ситуация да се подаваш на провокации и нарочни съдадени ситуации.Не можем да оправим целият свят, но можем да променим живота си!

Истинската проверка за смелостта е, когато сме малцинство. Ралф У. СокманYes

22.10.2007 enev

Profile

user: Fakel

Като икономист ви отговарям:

Не поставяйте коня зад каруцата. Всеки директор, мениджър, биснесмен, ще ви каже, че той определя заплащането според критериите за вида и качеството на продукта. И търси работници, които да отговарят на изискванията. Ако не може да намери такива при определено заплащане, той трябва или да вдигне заплащането, или да се откаже.

 

Пропускате два момента:

1. Търси работници, които да отговарят на изискванията, повишава заплатите, ако не намери такива при определено заплащане, но НИКОГА не плаща повече на неспособен работник! В този смисъл, чисто теоретично погледнато идеалното решение е - освобождаване на всички учители,минимална заплата 1000 лева на учител, конкурси и назначения с изпитателен срок в полза на работодателя. За нещастие е практически неосъществимо.

2. Ако един бизнесмен може да затвори или премести бизнеса, защото не намира работна ръка, един министър не може да закрие образованието. Това обаче по никакъв начин не означава, че трябва да търпи некадърници и да им плаща.

Та каруцата си е точно на място.

Изключително важно е да се повишат заплатите на можещите учители, още по-важно е да се намери начин, системата да се очисти от некадърни преподаватели. 

22.10.2007 kr_bozhinov

Profile

user: Eko

 Мерси много колега, за тово, че ме защитихте!!!Наистина много съм трогната!!!Възхитена съм и от съобщенията, които пишете!!Страхотни са...От Вас има много какво да се научи!!!Защо ли хората кото Вас не бяха повече в България?????Жалко, че са толкова малкоSad

 

Embarrassed Ще си замълча скромно Embarrassed

 От постовете разбрах, че нямате много нужда от защита.... :)

Уважавам професионализмът Ви !

 

 

Лек, доходен и на вас ден

 

 

П.С. Повече информация ще намерите тук

22.10.2007 Eko

Profile

 Мерси много колега за това, че ме защитихте!!!Наистина много съм трогната!!!Възхитена съм и от съобщенията, които пишете!!Страхотни са...От Вас има много какво да се научи!!!Защо ли хората като Вас не бяха повече в България?????Жалко, че са толкова малкоSad

22.10.2007 kr_bozhinov

Profile

user: Eko

    Благодаря на г-жа crocsi за интересната информация,каято ни предсави тази вечер!Напълно съм съгласна с г-н sss1!Не трябваше никакви преговори да се водят!!Трябваше да се заяви твърдо,че искаме 3x25% и готово,ама какво да се прави!!!!

    А на господина boychrist не му ли е неудобно да ми прави личностни характеристики без да ме познава??Аз съм тук ,за да коментираме различни мнения,които се отнасят до стачката!Не съм тук за това най-различни господа,които най-вероятно са ми ЧИЧКОВЦИ, да ми правят лични оценки!!!След като се мислят за такива мъже, нека да напишат нещо,което е свързано със стачката!!!Всеки може да пише първосигнални съобщения и да действа на ниво ПОДКОРИЕ,но това не е мъжество!!Етиката не ми позволява да напиша точно какво е!!!Не вярвах,че тук ще има господа,на които ще им е по-интересно да се занимават с мен,а не със случващото се със стачката ни!!Но все пак в България живеем...

ЕКО

Тук май има всякакви-дори и провокатори :))

Има пр-агенти и маркетингови такива :)
Има привърженици на зараждаща се пропрезидентско движение; такива на парламентарни партии;

както и на полутакива :)))

А и на един нов синдикат водещ начало от "Промяна"

Много са малко учителите май :(

Идеята, когато отворих темата бе да говорим за проблемите(да ги индентифицираме), после да обсъдим евентуално как би могло да се решат.

Пример:

Говорим за демографски срив-трябва ли да има максимум на децата в паралелка-26, както и минимум(не става дума за маломерна паралелка)-10 деца.

Какво мислите за районирането т.е насочването на децата в училища които са в тяхния квартал и т.н(без тези където се кадидатства с изпит)

Та такива мити въпроси и неща

 

:)

Лек, доходен и на вас ден

 

П.С. Повече информация ще намерите тук

22.10.2007 Eko

Profile

    Благодаря на г-жа crocsi за интересната информация,каято ни предсави тази вечер!Напълно съм съгласна с г-н sss1!Не трябваше никакви преговори да се водят!!Трябваше да се заяви твърдо,че искаме 3x25% и готово, ама какво да се прави!!!!

    А на господина boychrist не му ли е неудобно да ми прави личностни характеристики без да ме познава??Аз съм тук ,за да коментираме различни мнения, които се отнасят до стачката!Не съм тук за това най-различни господа, които най-вероятно са ми ЧИЧКОВЦИ, да ми правят лични оценки!!!След като се мислят за такива мъже, нека да напишат нещо, което е свързано със стачката!!!Всеки може да пише първосигнални съобщения и да действа на ниво ПОДКОРИЕ,но това не е мъжество!!Етиката не ми позволява да напиша точно какво е!!!Не вярвах, че тук ще има господа, на които ще им е по-интересно да се занимават с мен, а не със случващото се със стачката ни!!Но все пак в България живеем...

21.10.2007 crocsi

Profile

Storm А , какво мислят другите народни представители ?

Учителската стачка:
Позициите се втвърдяват, протестът не спира
Доган подкрепи Станишев, че стачката е политизирана

Учителските синдикати са категорични в искането си за 648 лв. средна заплата в образованието, включително и на непедагогическия персонал. Според тях сега не е моментът за съкращения или реформи, макар че учителите искали такива, но те нямало как да влязат в стачното споразумение. В неделя синдикатите се срещнаха за кратко и безрезултатно с министъра на образованието Даниел Вълчев. Стачката продължава и в понеделник, когато ще има нови преговори, докато парламентът обсъжда внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета за кризата в образованието и учителската стачка.

Седмица преди местните избори премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев демонстрира още по-ясно, че няма намерение да отстъпи. Преди дни той обяви споразумение с трите синдиката за 650 учителска заплата от 1 юли догодина. След това обаче синдикалните централи отрекоха да са давали такова съгласие и спуснаха на подразделенията си в страната проект, според който заплатата на учителите да стане 720 лв., а на непедагогическия персонал около 420 лева. Това прави 650 лв. брутна работна заплата за целия образователен сектор.

Ако синдикатите продължават с такова поведение, никак не е изключено правителството да преразгледа своята оферта не към увеличение, а към намаление, предупреди в събота Станишев. Той каза още, че кандидат-кметовете плащат на протестиращите педагози, за да не се карат с тях, а когато такава стачка с максималистични искания от 100% увеличение на заплатите се води по време на политическа кампания, няма начин в нея да няма политически елемент. Сергей Станишев смята, че няма опасност от нулева учебна година, защото искащите не по-малко от 100% увеличение били малцинство сред учителите, но понеже са най-активни в протеста, създават впечатление, че това е цялото учителско съсловие.

И Доган откри “провокатори”

“Провокатори в учителската стачка си поставят за цел да провокират протестите и те да излязат от рамките на синидикализма”, заяви в неделя лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той открои като друга “провокативна цел”

да се изкриви вотът на местните избори. “Има информация, че в действителност някой ги стимулира към политизиране на действията им,” каза Доган по време на посещението си в Сливен.

“Време е този въпрос да получи някакво конкретно решение и то в контекста на исканията, които имат в рамките на възможностите на държавата, без политизиране,” допълни той.

Реформите няма как да бъдат разписани в споразумението

Съпредседателят на Единния национален стачен комитет Живка Желязкова съобщи в неделя следобед, че стачката продължава, тъй като преговори няма.

“Учителите искат реформи, искат да влязат в училище и да учат учениците, но тези реформи не могат да се случат за няколко дена и да бъдат разписани в едно стачно споразумение, а 15 и повече години тези реформи да не се случват. Във форсмажорни обстоятелства, в стачно споразумение трудно могат да се разпишат всички необходими реформи в образованието. Но колегите са за реформи и от всички текстове в споразумението това е видно”, заяви Желязкова

Управляващите забравят, че в момента учебната година е по средата и е невъзможно да се осъществят съкращения, каза зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров.

Говорителят на Единният стачен комитет на протестиращите учители Николай Николов заяви пред БНР: “В хода на стачката според законите на България не може да има промяна на стачно искане...В стачното искане ясно и категорично е поставено условие – целият сектор – педагогически и непедагогически персонал”.

Живка Желязкова съобщи, че 80% от училищния персонал в страната дава мандат на синдикатите да преговарят с управляващите по следните искания: поетапно увеличение на работната заплата с 20% от 1 октомври, 1 януари 2008 г. и 1 юли 2008 г. и за средна брутна работна заплата в сектора на образованието в размер на 650 лева. Не се подкрепя предложението на премиера Станишев за 650 учителска заплата.

Вълчев: За нас акцентът е смяна на финансовия модел

Министър Даниел Вълчев заяви в неделя, че МОН е предложило проектоспоразумение към синдикатите още отпреди 10 дена и акцентът е преди всичко върху необходимостта от смяна на финансовия модел в системата на образованието.

В това предложение беше определена 650 лева средна брутна работна заплата за учителите, а не за целия сектор. По думите на министъра преговорите продължават докато този проект бъде финализиран.

Родителска асоциация разгневи синдикатите

В неделя синдикатите контраатакуваха председателя на Асоциацията за родителска активност Вяра Лазарова, която възнамерява да заведе дела в Страсбург и Хага срещу синдикалните лидери. За Лазарова бе казано, че  е получила общо над 1300 лева за три обучителни семинара на класни ръководители през юли и септември. Парите били осигурени от бюджетите на основно училище "Иван Рилски" и от природоматемиатическата гимназия в Кюстендил. Синдикатите показаха писма от двете училища и запитаха има ли право Лазарова да говори за "моралността на частните уроци", щом като обучител на учители е прибирала по 53 лева за час.

В същото време Асоциацията за родителска активност потвърдиха, че ако в понеделник децата не бъдат в клас, делата за нарушено право на образование ще бъдат заведени срещу лидерите на протеста.

Инициативен комитет “Самосъзнание” съобщи, че също ще заведе съдебни искове в Страсбург и Хага заради учителската стачка, ако учениците не се върнат в училище до 24 октомври. Искът обаче ще е срещу премиера и министрите на финансите и на образованието. Тримата, според комитета, грубо нарушават правото на децата в България на образование, което по конституция е задължително.

Безпомощността на правителството да се справи с учителската стачка, неспособността му да преговаря и самото разрастване на конфликта ни кара да поискаме вот на недоверие, коментира в неделя пред бТВ лидерът на ДСБ Иван Костов. “В такава ситуация ние не можем да търсим отговорност от никого друг, освен от кабинета. Ако не поискаме този вот, това означава, че трябва да се примирим децата да не ходят на училище”, допълни той.

Лидерът на ДСБ каза още, че това е най-голямата професионална стачка в историята на България и е първата на интелигентни хора, затова според него премиерът е унижил учителите като е казал, че може да се намалят заплатите им. “Има 3.5 млрд. бюджетен излишък и не е морално да се казва, че няма финансови инструменти, за да се излезе от кризата”, заяви още бившият премиер Костов.

Confused

 

 

21.10.2007 Eti

Profile

редно е мисля да осъдим Станишев и любимите му министри, които макар и уморени, но щастливо усмихнати показаха на българското общество какво е отношението на правителството към работещите в приритететн за тях сектор - като към аутсайдери.