13 клас ?(или как си тръгват 12-то класници недоучени, огорчени и объркани , а имащи право ....:(

Публикувана на: 08.10.2007, от crocsi
Кoментари:8

Темата касае учениците завършили 12 кл. на професионални гимназии. Закона за народната просвета , ДОИ  и Закона за степанта на образование  регламентират общообразователния минимум и учебния план. Завършвайки 12 кл. тези деца получават дипломи за средно образование. До този момент по съответната специалност те са изучили съответен брой теоретични  и практически дисциплини, които влизат като балообразуващи в дипломата. За някои специалности след 12кл. не се провеждат държавни изпити по теория и практика(специалността изисква по-високо ПКС) и децата  не получават съответната ПКС. Закона за професионалното образование и обучение колкото и внимателно да се чете никаде няма текст , в който да забранявя ученето в самостоятелна форма в 13 кл. на учениците , които след 12 кл са приети да следват във ВУЗ.

Опитаха се да подават заявления за довършване на професионалното си образовение и получиха  ОТКАЗ! Изучаваха  специалността -9,10,11,12 клас и нямат документ. От една  страна имаха право да кандидатстват, от друга по  Закона за професионалното образование и обучение  не им  се забранявя да довършат започнатото !?

В някои професионални гимназии се удовлетворяват молбите, в други не! Довода е ? - учениците да представят оригинална диплома ( взета от ВУЗ ,но издадена от същото училище!).

Вярно,че самостоятелната форма не е изгодна за училището,но по-важни са ученицте!

Колеги,как е във вашите училища?Може ли да учим 5 години децата и накрая.....Грешката къде е?

Коментари 8

30.11.2007 crocsi

Profile

 

Още веднъж  - хората съдят другите по собствения си морал,!

26.11.2007 d_borisova

Profile
Проблемът е в списъка с професиите. Всяка година се обновява, и става все по-зле /по мое мнение/. разгледайте го и си сменете специалностите на такива, които имат и втора и трета степен. Но въпреки всичко винаги има прецакани и това винаги са децата - но няма кой да чуе нето родители, нито управляващи.

25.11.2007 crocsi

Profile

Idea  I]  За специалността ,за която става въпрос е абсолютно невъзможно! Няма втора степен. Не може да се явиш на изпит който не съществува нали? Нито по новите нито по старите  Учебни планове . Тя не е единствена в списъка с профeсиите. Иначе проблемът нямаше да съществува! Родителите заеха твърда позиция и направиха всичко възможно децата да продължат. Лошото е ,че не са в училище! Лошо е,че  'група от колегите не познават норматива и сега например внушават на другите, че Центровете за професионално обучение са нелигитимни и нямат право да обучават!? Лиценза на всеки център може да се види по много начина! Все пак ми е интересно как успяват други директори да си приберат студентите от І курс и да си ги доучат?! Разговарях  с преподаватели в МГУ и УАСГ ,които имат такива случаи последните години.

Дразнещо е,че   колегите ми до сега не се поинтересуваха ни най-малко за това какво ще стане с децата! Изведнъж се уплашиха да не загубят тези ,които са в дневната форма ( ако не се явяат на училище или са напуснали ,те не са в курса на ЦПО .Как се задържат учениците? Как да запазим 13 клас дневна форма е отделен въпрос - празните приказки  едва ли са основният прийом! Незнането или сензацията ,а кога ще мислем за нещо по-ново!? Елитно учебно заведение!Confused

Децата са доволни! Ще бадат средни техници по специалността,която учиха през всичките години и дай Боже инжинери по друга строителна специалност. Това е голямо предимство!Другото са брътвежи на некомпетени хора .

25.11.2007 d_borisova

Profile

Защо тези деца не се явиха за втора степен на професионална квалификация? Специалността им /както разбирам/ е само с трета степен, но това не им пречи да се явят на изпит. Разликата е, че в свидетелството няма да им се запише професия, а само специалност./това е по старите учебни планове. По новите професия и специалност са наобратно/

24.11.2007 crocsi

Profile

Lightning Налага ми  се да пиши отново след себе си! Случаят е извънреден!Очаквах го! Вече казах ,че бившите ми ученици , които са студенти І курс продължават в момента професионалното си обучение в ЦПО! Закона го позволява!!!!!! На тях им отказаха да направят това в училище.  Нито един колега от гилдията ни не се заинтересува, не възрази или  не се противи ( всеки се пази! ).Защо тогава не попитаха някой компетентен орган ,какво ще стане с тези деца????Huh?

 Родителите продължиха да търсят изхода сами. Всички колеги( 50%)  трябва добре да се запознаят със законната уредба ( някои от тях со по-добре запознати с .... спестявам им го!Angry )!

В ЦПО могат да учат като в случая всички завършили средно образование!( има и други възможности -  всеки може да се запознае със закона,ДОИ и пр.е!). Всеки сам прави своя избор къде да учи и как!? Стово въпрос за 19-годишни младежи!

Лично аз съм доволна от решението на въпроса! Няма от какво да се притеснявам !

21.11.2007 crocsi

Profile

Idea Тук проблема  е : приети са студенти ! , но не са довършили професионалното си обучение. Предполагам ,че сте ме разбрали правилно. За тази категория ученици става въпрос ( бивши - завършиха средното си образование, випуск 2007 г. ). В училището има паралелки 13 клас с дневна форма на обучение от тяхната професия. На група деца им отказаха категорично записване в самостоятелна форма - Закона, не позволява?!

21.11.2007 d_borisova

Profile

Не мога да разбера какъв е проблема учениците да учат или редовно в 13 клас, или да минат на самостоятелна подготовка. В нашето училище има и от едните и от другите. Даже имаше деца, които записаха 13 клас със следващия випуск /не трябва да са студенти редовно обучение/.

18.11.2007 crocsi

Profile
Huh? Не си задавам темата ,за да си  пиша сама в нея!? CoolСега ще Ви кажа какво е решението на горният проблем. Как директорите губят - принудени са  ( в случая ,който коментирам - думата е спазват закона , но губят ученици ;  възмутени ученици и родителиZip it!) ; отчаяни и разочаровени ученици) ученици, за да спазят !? неякнта точка на закона . По този начин развиват дейност и  ЦЕНТРОВЕТЕ за ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ ( няма лошо - работят за конкуренцията съвременните менажери Big Smile ), които имат лиценз за съответната  дейност по закона за   Професионалното  образование и обучение   , ЗНП и Програмите и Плановете им       на обучение са много по осъвременени и мобилни и отговарят на ДОИ.Условията ,които предлага ЦПО добра организация на учебния процес съобразена с времето на курсистите.Добра материална база и условия. Не на последно, а на първо място осигуряване на специалисти  с опит .И накъде върви реформата  в професионалното образование?? Кой ще е виновен за това и какви са реалните причини?Devil