Брой на деца в група

Публикувана на: 05.10.2007, от marytza
Кoментари:48

Първо, колеги, искам да благодаря за бързата ви  реакция и откриването на страница за предучилищното обучение и възпитание във вашия сайт.

Второ, много ми се иска да се направи едно проучване на световния опит в оптималния брой деца от предучилищна възраст, които могат да бъдат обучавани от един учител в едно помещение. Имам молба да споделите информация по този въпрос и основанията за провеждането на занимания с деца с лимитиране на броя им.

Коментари 48

16.09.2009 dida06

Profile

Градината в която работя е на собствена сметка от 1.01.2009г.Работим със по 22-23деца в група,което за нас е съвсем нормален брой деца,но се оказва че парите за заплати не стигат и за да оцелеем до края на годината трябва да излизаме всеки месец по 2 дена в неплатен отпуск.Какъв е извода-за да имаме заплати,трябва наистина занималните да са претъпкани с деца!

13.09.2009 rossitza

Profile
За нас кой ли мисли...?Нека поне помислят за децата,че нямат място къде да се разминат вече в тия занимални,толкова са претъпкани.После - защо били агресивни?!!Ами борят се за място,където да играят,за играчка,да не говорим за вниманието на учителката,която не може да огрее навсякъде.Както и да го погледнеш,работата е много лоша. Идеята да се обърнем към министъра ми харесва.Аз отначало си мислех за омбудсмана,но там става със жалби и писма...Писах запитване до пресцентъра на МОН преди 2-3 месеца,но не ми отговориха конкретно,да съм се обадела на някакъв телефон.После започна лятото,смениха правителството и сега какво да правим,колеги,кажете?! Дайте да измислим нещо заедно и ако трябва да затрупаме МОМН с писма от всички краища на страната.Чакам предложения.Между другото желая Ви успешна нова учебна година!

13.09.2009 GGT

Profile

    Темата е стара, но все така актуална...Синдикатите си измиват ръцете с това, че има законови норми за броя деца в групите - от 12 до 22 и няма за какво да воюват.Беше ми отговорено, че сами сме си виновни щом се съгласяваме да работим с толкова деца и не си търсим правата!Не зная как да ги търся тези права.Искам да попитам: инспекцията по труда може ли да вземе отношение, при положение,че това си е чиста проба експлоатация - никой от нас не получава по заплата и половина?Нали от норматива следва и заплащането?Четох и за нови изисквания от страна на Европейския съюз за 4 кв.м. площ на дете.Не можем ли сега да се обърнем към новия министър и да апелираме в новия закон да има механизми регулиращи злоупотребата с нашето здраве, а също и с това на децата? 

08.02.2008 margaritab

Profile

За категоризацията съм съгласна.Група се открива при налична база.Но наблъскани като животни деца...при положение,че пряката атговорност я носи учителя?Количество за сметка на качеството.Май затворниците ще разполагат с повече обитаема площ от децата.

08.02.2008 ksi2471

Profile

 То и по сега действащата наредба, заплатата на директорите се определя от броя на групите в детското заведение. Така, че директорите са заинтерисовани не само да имат повече деца, но и повече групи, за да се вдигне категорията. 

07.02.2008 margaritab

Profile

Според проектите за наредба еди-коя си ,заплатата на директора ще се определя и от броя на децата.Ха познайте...

07.02.2008 gospodin daskal

Profile

Да практика е вече, в големите градове децата да са над норматива. Аз мисля, че директорите се притиснати от общински служители и те притискат учителите да приемат деца над норматива. За това никой не им заплаща допълнително. Интересно, че от институции като РИОКОС (мисля че го наричат вече...) не предприемат мерки, да се спазват хигиенни изисквания  и да не се претоварват групите. Моето категорично мнение, е че учителите трябва да отстояват правата си и да не приемат деца над норматива. Това ги излага на риск - те носят съдебна отговорност при нещастен случай с децата! Директорът няма право да наложи мнението си, защото и той носи отговорност и може да попадне под ударите на закона при евентуално нещастие. Така че вината за деца над норматива и на самите учители, които се примиряват да им наложат нещо незаконно е само на учителите, които го допускат! Получи се така, че в големите градове, когато имаше спад на раждаемостта, бяха приватизирани сгради или реституирани... Някой се облагодетелства от това. А сега учителите трябва да понесат последствията, кагато има увеличена раждаемост и не достигат места в детските заведния.

15.01.2008 kkapanova

Profile

Според оптималния брой за работа с деца в група на детската градина е 14-18. Лошото е, че тази бройка не може да бъде констнатна величина и в старанието да се презастраховат директорите тъпчат групите по 30-35. Преди 25 г. съм работила с 42 - ужас, през средата и края на 90-те работих с по 12-15. По-късно като учител-логопед работих с 5-8, а сега отново се връщат рекордните бройки 30-35. Кой крив, кой прав за това не може да се каже, но оптималния вариант за мен си остава 14-18. Точно с толкова работят и колегите ни в Канада (поне оттам имам информация) и съм сигурна че всеки ще ме подкрепи, че е така.

Директорите се презастраховат и най-вече "не могат да отказват" на родителите в затруднение, а че ние също сме в затруднение КОЙ ЛИ ТЕ ПИТА? 

С колеги си потърсихме правата при ситдикатите, които ни посочват наредбата и с това се приключва. А таз наредба както всеки друг нормативен докумен е написан не за да се спазва, а за да се отвори когато се случи нещо лошо и се търси отговорността Crying  Но тогава ще е късно и ще родим кървави сълзи.

14.01.2008 anij

Profile

Аз работя като директор.Не е лесно и от тази страна.Разбирам колегите, че нападат директорите, но много неща остават "скрити" за учителя, когато си е в групата.Това не е извинение или бягане от отговорност.Когато те притискат родители и началници не е лесно.В началото на годината групите бяха сформирани на 26 деца, но...Да се запазят работните места на всички не е лесно, а зад всяко място стои човек и съдбата му.В бедна държава ,като нашата е така.Иначе сте прави, че има наредба на МНЗ - Наредба №3.В нея ясно е регламентирано колко деца трябва да има в група съобразно кубатурата на помещението, но има и Наредба №5 и №7 на МОН.С една дума всички сме на топа на устата.Една от учителките в ДГ на първият съвет провокира всички и каза:"За да си учител, трябва да имаш сърце"! Когато ни е трудно си го повтаряме.Какво друго ни остава?!

 Личното ми мнение за броя на децата в групата е твърдо 18- 22. 

10.01.2008 peneva78

Profile

Искам да споделя и моят опит.Работя  със  смесена група деца на възраст от 2г.и 6м. до 7 г. Как да достигна образователния минимум за всички тези възрасти заедно?Повечето от децата са и от малцинствата ?Не разбират езика, дори не си знаят и българските имена, не отговарят на повикване.В детската градина научават имената  с който са вписани в акта за раждане.Като имаш 25 деца средномесечна посещаемост  е истински ужас.Родителите са проблемни, винаги имат мнение за абсолютно всичко ,естествено непрофесионално  и не дотам издържано и основателно , месят се в работата  ни, без  основание.Мога да ви пиша за много неволи , но според мен в смесена , а дори и в едновъзрастова група повече от 15 деца е невъзможно да обучаваш и възпитаваш.