Обучението по музика в средното училище

Публикувана на: 04.10.2007, от controsoggetto
Кoментари:33

    Вярно ли е, че ще бъдат премахнати часовете по музика и изобразително изкуство в 8 и 9 клас? Знаете ли какво означава това, ако е истина? Докога бездуховността и цинизнаът ще се налагат от страна на властващите?

Коментари 33

14.03.2010 plamen.gerganoff

Profile

 Преподавам гъдулка и народно пеене в СОУ по изкуствата. Желанието на моите ученици е някой ден да станат  една нова поп-фолк звезда. Точно по тази причина не мога да убедя който и да било, че продаването на поп-фолк музиката е търговия на плът и проституция. Не е необходимо да гледат порно, просто по-голямо порно от клиповете на поп-фолка няма. За съжаление българската народна музика си остана на ниво читалищни дейности и няма реализация в професионални състави в България. един музикант в професионален ансамбъл получава - 350 лв. с уговорката, че работния му ден е 4 часа. Принудени са допълнително да свирят по кръчми, а там пак се случва продажбата на поп-фолк индустрията.Институциите нямат изгода от културна нация. Имат нужда от прости хора, които като пият две ракии и гледат някоя разголена прост..... да останат духовно задоволени. Ако направим нещо извън системата това ще е, никой няма да променя нещата.

Пламен Герганов

11.03.2009 abcdeff

Profile
Сърдечни благодарности на г-жа Мари Агасян за съдействието.

09.03.2009 abcdeff

Profile

Благодаря!

Успях да разбера, че песента "Книжка сладкодумна" на Х. Агасян е включена в учебника по музика за 1. клас на колектив: Галунка Калоферова, Вяра Сотирова и Росица Драганова. Но то сега как може да се разбере в кой град, кое училище го ползват. Неприятно - 5 учебника са.

05.03.2009 iv_2007

Profile

Не съм чувала тази песничка, а и не успях да я открия нито като текст, нито като изпълнение. При търсенето попаднах на друга също приятна за слушане песничка. Можете да я чуете на следния адрес:

http://bglog.net/blog/queen_blunder/site/posts/?bid=18610

Може би във фонотеките на по-големите градски библиотеки бихте могли да откриете това, което търсите. Успех!

05.03.2009 abcdeff

Profile

Здравейте!

Търся помощ - родител съм на първокласник - никъде не мога да намеря песента на

Х. Агасян "Книжка сладкодумна".

Имаме само текста. А синът ми трябва да я подготви самостоятелно за празника на буквите.

Благодаря предварително.  georgi_delchev@abv.bg

13.06.2008 liubov!

Profile

В отговор на вашето мнение ще кажа, че биографии на композитори не се учат (не така, както вие си мислите). Освен това има и много хубави учебници - наприме УЧЕБНИК ПО МУЗИКА ЗА 5 И 6 КЛАС, АВТОР ВЯРА СОТИРОВА.

15.03.2008 bibby_m

Profile

a ima li ne6to sigurno,che shte stane-sukrashtenieto na chasovete i ot koga? 

23.02.2008 anilenas

Profile

   Да, iv_2007, абсолютно сте права. Музиката възпитава чрез докосване фините струни на душата, защото намира най-краткия път към ния. Не мога да забравя сцената от един чудесен американски филм, в който малка сладурана - къдрокоска, пееше /вечерта, преди да заспи/ с ръка на сърцето химна - ясно, силно и вдъхновено, заедно с TV.

   Като студентка си спомням, какви легенди се носеха за преподавателя по психология - М.Василев, още от първия ден в университета. И ние като останалите групи го изпитахме. Половин час преди изпита - пеене на патриотични песни. Вземаха го на подбив. Сега не ми се вижда толкова смешно.

21.02.2008 radivdani

Profile

user: iv_2007

За съжаление не така се мисли, когато се финансира поредната TV игра

  ...при това доста тъпа... 

21.02.2008 iv_2007

Profile

В Япония работещите започват работния ден с изпяването на химна на фирмата, за да се настроят за работа като забравят семейните проблеми, в Аржентина децата започват учебния ден с изпяването на химна на държавата, в Германия (Кьолн) на хокеен мач цели семейства пеят химна на отбора си с вяра, че повдигат духа на играчите. Как поддържаме ние собствения си дух?

Каквото човек сам си направи и господ не може да му го направи!

Като се има предвид, че ние зависим в максимална степен от управляващи, които може би по-малко от редовите учители се интересуват от собственото си усъвършенстване, как можем да разчитаме, че те ще подкрепят инициатива за запазване на часовете по музика и дори за създаването на хорове или малки вокални групи в училищата? А децата искат това, искат да има групи по танци, рисуване. Във възраст когато и съзнанието е пораснало за да създава стойностни неща в тези области, ние се сещаме, че трябва да правим икономии Tongue Tied

За съжаление не така се мисли, когато се финансира поредната TV игра.