Въпроси за нормативната уредба и учебно-възпитателния процес

Публикувана на: 10.07.2014, от Plato
Кoментари:0

Здравейте,

Аз съм млад колега. Завърших университета преди година, а вече успях да запиша и една година стаж в образователната система. Постоянно се интересувам от нормативната уредба, различни правила и закони, които касаят системата на народната просвета, но има някои неща, които така и не разбрах. Ще напиша няколко въпроса засягащи различни проблеми. Благодарен съм, ако някой запознат ми даде отговор.

1. Завърших университета като бакалавър по история, като придобих и педагогическа правоспособност за учител по история. В момента уча магистратура - философия. След като завърша, трябва ли да изкарам и педагогическа правоспособност за учител по философия или мога да преподавам и двата предмета с педагогическата правоспособност по история.

 

2. Имам желанието да преподавам в езиковата гимназия в града ми. Езиковите гимназии за задължени да предлагат поне по 2 предмета от обучението на дадения език на паралелката. Имам намерението да изкарам последния сертификат на Кеймбридж, който се равнява на С2 по европейската езикова рамка. От различни места съм чувал, че който разполага с този сертификат може да преподава английски език, стига да има педагогическа диплома. Това вярно ли е?

 

3. Тази година ми се налагаше да пътувам и за щастие ми покриваха пътните разходи. Не съм сигурен как стои закона за тях сега. Бях чел, че ако кандидатстваш в дадено училище в друг град и те решат да те наемат, не са длъжни да ти покриват пътните разходи, ако имат специалист по същата специалност, от техния си град. Сега така ли стоят нещата?

Ще спра засега с въпросите, за да не откажи и тези ентусиасти, които имат желание да отворят на тези.

Коментари 0