Предимства и недостатъци на компютърен кабинет Windows MultiPoint Server 2011

Публикувана на: 03.01.2013, от mihaylov
Кoментари:0

 

Windows MultiPoint Server е Windows Server-базирана операционна система, която използва технологията Remote Desktop Services за да реализира множество независими работни места на един компютър. Или казано по друг начин на един компютър работят множество потребители като споделят неговите ресурси. Всеки потребител има собствена мишка, клавиатура, монитор и устройство наречено терминал (тънък клиент). Този терминал разполага с портове за видео, звук, мишка и клавиатура, няколко свободни USB порта за свързване на разнообразна периферия. Връзката между тънкия клиент и сървъра се осъществява чрез USB кабел или по локална мрежа, в зависимост от портовете с които разполага и разстоянието между устройствата.

През изминалата година в различни училища в страната се направиха доста кабинети, които използват тази технология. Аз имам интереси в тази област от около 2 години и половина и съм тествал няколко различни решения. През 2012 година в училището, където работя беше изграден кабинет с два Windows MultiPointсървъра и 13 терминала. Общо 14 места за ученици и 1 за учител. Кабинетът е обзаведен и оборудван от Стемо – Габрово с 2 компютъра HP Compaq ms6200 MultiSeat SFF PC и 13 терминала HP t200.

В следващите редове ще се опитам да обобщя предимствата и недостатъците на тази система от моя гледна точка.

1. Цена на придобиване. Фирмите, които предлагат терминални решения в България, а и по цял свят, изтъкват като най-голямо преимущество по-ниската цена. Аз обаче поисках оферти за кабинет с 15 работни места от няколко различни фирми и се оказва, че цената на работно място е приблизително една и съща. Това се получава, защото при терминалните решения има скрити цени, които ще обясня по-късно.

2. Цена на експлоатация. Терминалните решения използват много по-малко ток, защото в един кабинет работят само 2-3 компютъра, които изразходват стандартното количество електричество и множество терминали, които най-често са с консумация от около 5 вата. От наличието на по-малко компютри в кабинета веднага намалява и шумът издаван от тях, а в днешно време това е доста важно.

3. Разгръщане на оборудването.По принцип разгръщането на оборудването в компютърния кабинет би трябвало да е по-бързо и лесно, защото има само 2 компютъра. Но освен тях трябва да се разопаковат, поставят и свържат и терминалите с мониторите, мишките и клавиатурите за всичките работни места. Тънките клиенти трябва да се свържат и към сървъра, така че има доста кабели за разпъване. Ако сте избрали връзката между терминалите и сървъра да се осъществява по USB (което според мен е за предпочитане) локалната мрежа е много опростена.

Цялата статия можете да прочетете на адрес http://blog.mihaylov.bg/?p=188

Коментари 0