За Педагогическите съвети

Публикувана на: 20.04.2012, от Georgieva_76
Кoментари:3

Уважаеми колеги!

От няколко години съм секретар на педагогическия съвет и водя протоколите на заседанията му. Истината е, че всички ние понякога работим по традиция с установените вече начини от предхождащите ни секретари, протоколчици и т.н. Имала съм възможността да се запозная с различни начини за протоколиране в училища и детски градини. До скоро пишех протоколите в огромна книга /тетрадка/ прошнурована, прономерована и подпечатана с печата на детското заведение. Сега закупихме книгата за решенията на педагогическия съвет, но поради липса на средства и поради незадължителния характер на книгата за протоколите ще продължавам да пиша протоколите на отделни листа, които прикрепвам към класьора, изискван според  Наредба №4  от 2003г. за документите за системата на народната просвета.Запозната съм с наредбата, но бих искала да обменя опит с колеги, които са наясно по много въпроси, свързани с работата на секретаря. Като се тръгне от записването на решенията в самия протокол - дали непосредствено след всяка точка се формулира решение, или в края на протокола се изреждат всичките... Въпросите ми опират до елементарни неща, но се надявам всеки да сподели своя опит. Една от информациите ми е, че решенията трябва да бъдат с едно повече от точките в дневния ред, което не се получава винаги, тъй като освен "дневният ред беше приет/ се приема", което така и не зная до колко е необходимо да се пише в книгата за решенията на педагогическия съвет, така и не всяка точка предполага вземане на някакво решение.От друга страна графите в тази книга изискват срок на изпълнение, отговорници и бележки, какво се пише там...? И молбата ми към Вас е да споделите опит, и да цитирате документи , в които може би се съдържа повече информация по въпроса. Запозната съм със ЗНП и ППЗНП, но е твърде възможно да съм пропуснала нещо, което може би е важно. И още един елементарен въпрос..., иновациите предполагат педагогическите съвети да се вписват по определен начин в съответните книги и протоколи към класьорите, но защо педагогическите съвещания, чиито членове са всъщност членовете на педагогическия съвет не се вписват в книгата за педагогическите съвети и имат отделна номерация ....? На този въпрос си отговарям и сама, но тъй като на много места книгата е една все пак го задавам, за да разбера доколко е редно това.... Благодаря Ви предварително!

Коментари 3

21.02.2014 dana6667

Profile

Имам въпрос...

Преди всеки педагогически съвет се подписвам на заповед, че присъствието е задължително, което предполагам е нормално. Но не би ли следвало след провеждането на Педагогичестия съвет всеки присъствал да положи подписа си, и да провери дали е отразено всичко в протокола? Защото си мисля понякога, че присъствам на "седянка", а в протокола се отразяват неща, угодни някому...

Имали нормативен документ за това, как се оформя протокол от Педагогически съвет?

22.04.2012 Georgieva_76

Profile

Благодаря! :)

20.04.2012 ksi2471

Profile

Здравейте, аз също водя протоколите на педагогическите съвети вече 10 години. Преди извеждах всички решения накрая на протокола. Преди няколко години при проверка от инспектората ми беше обърнато внимание, че щом точката се гласува преди другата трябва де се напише решението, преди да се премине към следваща точка от дневния ред. Първото решение, което съвета приема  е "педагогическият съвет приема предложения дневен ред", точно решение е в повече от точките по дневния ред.