Помощ при избор на интеракт. дъски

Публикувана на: 20.12.2011, от hkk
Кoментари:3

Здравейте. Предстои ни да купим/да ни дарят/ за новата година 2 интерактивни дъски. Бюджета  мисля е около 8 до макс 10 хиляди за двете и идеята е да се вземе нещо много добро.  Проблема е, че никой от нас не е запознат с видовете дъски и вариантите им... трябва ли после за всяка да има лаптоп осигурен или само ако ще се пуска филм или презентация от него... може ли само с флашки и изобщо всичко което сметнете за необходимо и като цяло да препоръчате нещо като за училище

Благодаря.

Коментари 3

21.12.2011 hkk

Profile

Благодаря за изчерпателния отговор. Малко по ясно ми стана. Досега бях с впечатление, че тези дъски са автономни и са си комплект със собствен специялен проектор... със софтуер който си е в тях/в устройството/, а лаптопа не е обезателно задължителен, поне за по простите функции/чертане, писане/.... но явнно си е само една бяла дъска и трябва да се купи цял комплект с всичко... да имаме си и проектор и лаптоп, но първо те са старички вече и второ нямаме желание да ги затваряме, защото те си се ползват в момента за презентации и филми така или иначе.

 

 

 

20.12.2011 n.andonova

Profile

Миналата седмица посетих демонстрация на интерактивни средства. Изясних си всичко, което ме интересуваше. Докато не ги видиш трудно можеш да прецениш кое ще ти бъде най-полезно.

Основно се разделят на "преносими" и "стационарни". Преносимите са средства, които превръщат която и да е повърхност в "интерактивна", т.е. тъч скрийн. Другите са специални дъски (едни се монтират на стена, други са подвижни - на колелца).

Интерактивността преполага по-голямо участие на учениците. Тя може да се постигне и без такава дъска. Алтерантива е многомишковата технология "Енвижън" на "Нимеро" http://www.nimero.com/.  Това е българска разработка, съответно целият софтуер на български език. Софтуерите на повечето дъски са преведени и не всичко в менютата и опциите на БГ. Това може да бъде проблем за хората, които не владеят езика. Друг минус на тези дъски е, че трябва да се използват късофокусни мултимедийни проектори, които са по-скъпи от "нормалните".  Ако нямате късофокусен проектор и използвате какъвто имате, ще ви се налага да влизате в светлината на проектора докато работите с нея, което е доста неприятно.

Дъските "Promethean", които са ви препоръчали вече са от скъпите. предлага ги изд. "Лонгман". Един "комплект" излиза около 5 хил. лв. Ще ви трябва и обучение, което струва ми се също се заплаща. 

За нашето училище поръчахме Енвижън, както и една преносима интерактивна дъска Luidia eBeam Engage. (1900 лв.) Още не сме ги получили.

На въпросите ви:

Да, трябват ви лаптоп и проектор. Добре е те да са за класната стая, в която ще се работи с дъската, защото се инсталира специален софтуер, с който работи дъската. С него можете да си създавате уроци. Не е удобно да използвате всеки път различни. Само с флашка няма да стане.

Има още доста неща, ако се интересувате, ще споделя впечатленията си.

20.12.2011 icebug

Profile
Ползвам на Promethean Трябва ти отделно лаптоп и медия. Към дъската можеш да си поръчаш и колонки(добри са).