Има ли такава Наредба?

Публикувана на: 18.09.2011, от Петър Коритаров
Кoментари:1

Същестува ли Наредба регламентираща правилата за провеждане на конкурсите за свободни учителски места? Изброени ли са някъде критериите от които се ръководят директорите на училищата при избора на подходящия кандидат, когато за едно работно място се състезават двама или повече кандидати? Какъв е начинът за обжалване на този избор?

Петър Коритаров

Коментари 1

27.10.2011 Milena59

Profile

Темата е стара, но продължава да е актуална. Прочетох Вашия материал за "Равните и по-равните" и Ви поздравявам. Моят случай е идентичен. Кандидатствах за работа, за която имам и образованието, и опита, и нужната компетентност, и блестящи препоръки. Но... разочарованието ми беше огромно, когато очаквайки да ми се обадят и насрочат среща, събеседване или поне да ми съобщат резултата, съвсем случайно разбрах, че всичко е приключило и хората вече са назначени. Липсват критерии, по които директорите на учебните заведения могат да назначават учители. Всеки решава сам как да постъпи и... много често, по стара българска традиция "имаш ли вуйчо владика..." - някой заема мястото. С делегираните бюджети, за да се пестят средства често в обявите се пише, че се търсят младши учители, които се назначават с минимална заплата и няма да им се плаща за клас "прослужено време". Дребни сметки, които водят до принизяване на образованието, до унижаване на хората с опит.  За съжаление на много места директорите се вживяват в ролята на еднолични господари, в които е и ножа, и хляба.

Специална наредба няма. Всяко уважаващо себе си учебно заведение или обслужващо звено би следвало да изработи правила, по които ще се назначават кадрите, които да бъдат максимално прозрачни, демократични, в интерес на работата. Дадени са само общи, формални изисквания за заемане на длъжностите в системата на образованитео  в ППЗНП - чл. 124 (а), и 125.  Ако не сме съгласни с избора можем да го оспорваме като подадем жалба в РИО, но това едва ли ще промени нещата... Аз поне не вярвам...