За Copy/Paste или какъв пример сме за нашите ученици

Публикувана на: 29.11.2010, от ianikia
Кoментари:4

От 3 години поддържам сайт, в който качвам материали по информатика и ИТ /9-12 кл/ в полза на моите ученици.
Преди няколко месеца видях почти всичките си материали в сайта на колежка от друг град. Разработените уроци, упражнения, домашните работи, примерните контролни работи, презентациите... Дори проекти на мои ученици. А на една от презентациите /единствената, която беше във формат ppt и можеше да се редактира/ уважаемата колежка бе изтрила моето име и написала своето.
Писах й e-mail, тя се извини, че е станало недоразумение и свали материалите.
Към днешна дата обаче, голяма част от тях отново са качени.

Ето, можете сами да се убедите:
http://itvpgdospat.books.officelive.com/default.aspx - сайтът на въпросната колежка
Проверете и сравнете материалите по информатика 9 кл, ИТ 9 и 10 кл с материалите от http://www.it.souprovadia.info/

Питам се, на какво добро можем да научим нашите ученици, какъв пример сме за тях.
Реших, че повече не си заслужава да се обръщам към нея, а просто ще дам гласност на некоректността на тази колежка.

Коментари 4

01.04.2013 kavalov

Profile

Не се занимавай, какво като са качени и на други места.
 

27.10.2011 n.andonova

Profile

За жалост некоректни хора има навсякъде. Уча учениците си винаги да посочват източниците на информация, които използват. Изисквам да имат такава страница/слайд във всеки проект. Аз ги посочвам в моите учебни материали и им обръщам внимание върху това. Не може всички да сме откриватели на топлата вода.

А лоши примери и в училище, и извън него - колкото искаш!

22.10.2011 ianikia

Profile

Може би не разбираме къде е тънката граница, която не трябва да преминаваме първо като граждани и после като учители, които да учат учениците на "правилното поведение".
Разбира се, че е нормално и естествено материалите, които качваме да бъдат използвани от други ученици, както и колеги в своята работа. И аз съм за това. Ако не бях, нямаше въобще да качвам материали в сайт, до който всеки има достъп. В моята работа също съм ползвала и други материали, правили сме с ученици упражнения от други подобни сайтове, дори и в сайта има линкове към такива материали.
Но тук става въобще дума за нещо друго. Едно е колежката Евелина Милушева да пусне някоя от презентациите в сайта в часа си, или дори да я свали и преработи, както на нея й е нужна за часа, да даде някое от упражненията на учениците, да използва качените уроци, за да преподава в час.
Друго е обаче с Copy/Paste да "вземе" ВСИЧКИ /може би около 100 на брой/ материали по информатика 9 кл, ИТ 9 кл и 10 кл и да ги сложи в сайта си. А как трябваше да обясня на една разстроена ученичка защо проектът, над който е работила 2-3 седмици, е качен в интернет в друг сайт и с друго име вместо нейното? Та аз за всеки качен проект на ученици съм искала изричното им съгласие. Защото вярвам, че трябва да учим децата на това.
Темата има и продължение. Скоро след поста ми, сайтът на въпросната колежка беше премахнат, но пък днес отново материалите са качени в друг неин сайт - http://resursiit.books.officelive.com/sitemap.aspx
Но това е вече въпрос на личен морал. Аз дадох гласност на постъпката на колежката и за мен въпросът е приключен.

10.08.2011 a100x

Profile

Да, това което сте направили е похвално, виждал съм сайта Ви и преди това, много ми харесва!

Аз също разработвам сайт, който да е в помощ на ученици и колеги, на който съм писал, че всички материали могат да се ползват свободно за учебни цели, имам много свалени от мрежата материали: текст, презентации, файлове от приложения (Excel, Access), които дори съм забравил откъде са свалени и си ги използвам за учебни цели, редактирам ги според моите виждания - превеждам, променям съдържание, изображения, оформление, с други думи казано използвам идеята и аз допринасям за обновяването и подобряването на материала. Все пак ние работим за учениците и не сме търговски дружества, за да печелим. Щом като сме публикували материалите трябва да очакваме и това. Да, доброто възпитание и законодателството изисква да не се краде интелектуален труд, но никой от нас не си е защитил тези учебни материали с авторско право. Идеята ми е да използваме всички материали подобно на свободния софтуер, да се подобрява електронния учебен ресурс след нас и да се използва свободно, защо да откриваме топлата вода след като други са я открили, нека други след нас да обогатяват това учебно съдържание и то да става по-интересно за учениците - презентации, тестове, нека да съзадем една база и всички да можем да я използваме свободно, но и да я обогатяваме и материалите да станат много по-професионални, да работим всички заедно за децата, които са нашето бъдеще и да включваме и тях, да ги научим да мислят. Идеята ми е повече от нас да работят за създаването на интерактивни материали за обучение, да си помагаме взаимно за създаването на повече и по-добри учебни материали. 

Мисля, че не съм засегнал или "оправдал" някоя от страните!