как се работи по-лесно - сдиректор-"диктатор" или с директор- "приятел"?!

Публикувана на: 13.10.2010, от dobreva.v
Кoментари:13

Здравейте колеги,

аз съм директор в ЧДГ. Преди това имам стаж 23г. като учител в ДГ. Много важно е ,когато изпълняваш тази функция, да не забравяш от къде си дошъл и да зачиташ личността на учителя. Но....в един момент съжалих, че не "управлявам" по-авторитарно". Моля за вашето мнение.

Коментари 13

16.03.2011 dobreva.v

Profile

Благодаря Ви колеги. Мненията ви са много ценни за мен. Както ви казах, при нас има йерархия и отношенията са ясни. Нещо ,което в началото не харесвах, но сега съм убедена в ползата /не като в общинските градини, където командват лелките.../. Още в началото знаех-с никой близки отношения! И бях права. Когато учителките ми започнаха да "си ходят" на гости бяха щастливи. След време започнаха сплетните. Това е един от проблемите - междуличностни конфликти. Когато има такива - викам при мен и двете страни и изясняваме нещата. Когато има конфликт с родител- винаги защитавам учителката с вербални еквилибристики /родителите при нас са по-особени/. След това, на 4 очи се разбираме с учителката и правим корекции. Много ми се иска те да са перфектни в работата си, но...не винаги успявам да им вменя, че имат нужда от квалификация. Крият си план-конспектите! Мразя висенето на директора с тефтер в ръце, мразя безкрайните "комплексни проверки", мразя пристъпването по пантофи на шефа. Но май ще трябва. На седмичните сбирки всеки път има тема по която всяка от тях да се подготви. Но за да се внедри новото, трябва да "им дишам във врата"! А не искам да ставам такава! Скоро едно момиче, което идва при нас за дейности сподели, че учителките ми ценят авторитета ми и в същото време "не се стряскат " от мен. Това е чудесно, но...дали не трябва да съм по-строго.

Колежката, която търси директор, ме навя на една друга мисъл- за елитните градини има конкурс. А скоро от една подобна новооткрита градина, се обадили на една от учителките, за да я уговарят да напусне и да отиде при тях! На това му казвам нелоялност!/нищо лично към даваща обявата колежка/.

08.03.2011 polinatodorova

Profile

Здравейте, мили учители и директори,

Пиша Ви с молба за съдействие. В момента търся директорка на елитна частна детска градина в София. Изискванията са свързани с отлично владеене на немски език и административен опит.

С удоволствие ще предоставя повече информация, ако някой прояви интерес - polinatodorova@abv.bg.

Поздрави и много, много хубав празник,

Полина

07.03.2011 zdravkop

Profile
Трудно се преценява кога, с кого, колко и до къде, дори много трудно. Опитвам се, но винаги има изненади, в повечето случаи неприятни за мен. Досега не съм срещал човек (може би са единици) който да не злоупотреби с това, че е бил приятел на шефа. Наскоро изпаднах в подобна ситуация и никак не се чувствах добре, защото чувството, че си бил употребен и излъган в дадения човек е адски неприятно. Не искам да подозирам подчинените си, но понякога се налага.

03.03.2011 gg4sl

Profile
Умението да си ръководител е и това да можеш да прецениш кога,с кого,колко и до къде!Надявам се,че съм успяла и или в повечето случаи успявам да преценя хората си!

03.03.2011 gg4sl

Profile
Не мисля ,че въпроса е лесен.Мое мнение е ,че не е добре когато си в приятелски отношения с колегията.Витаги идва момент,в който съжаляваш,че си допуснал в близост някой или си бил по-мекушав пред някой-това се обръща срещу ръководителя ВИНАГИ!!! Работя н малък град и ми е трудно да страня и да се уединявам като ръководител.В голям град е друго-поддържаш връзки с колеги от твоя ратг в твоята или друга област.В малкото населено място е много трудно и периодично сме поставени пред изпитания от подобен характер-някой да злоупотреби с близостта си с теб като ръководител.Не вярвам ,че това може да се промени,защото иначе сме обречени на тотална самота.Мисля ,че е по-важно да можем да преценяме мястото си,да не сме фурнаджийски лопати и да сме принципни-тогава идва уважението и съобразяването с теб като авторитет и професионалист.Така мисля аз-един директор на не голяма детска градина в един не голям провинциален град с малко ,но качествени приятели,които надявам се да не злоупотребят с мен .

23.10.2010 mimi70

Profile

Не трябва по това да се определя добрият директор.

Добрият директор е коректният директор. Човек, който не причинява на другите това, което не би искал сам да понесе. Това е най-важното. Всичко друго е разбираемо.

За един учител, дали е добър, показват знанията на учениците му и отношението им. Той работи с тях  и те знаят най-добре. Но има  значение кои ученици. Ученолюбивите или мързеливите.

А дали даден директор е диктатор или приятел, или комбинация от всичко и как се работи, казват учителите.  Според мен много важно постижение за всеки директор би било спечелването на доверието на подчинените. Трябва да се работи заедно, а не да се поставят от двете страни. Получи ли се това, работата не е на хубаво. Това става с убеждение в правотата на дадена позиция, а не с обвинения. И най-важната съставка е коректността. Така всичко се приема по-лесно.

18.10.2010 dobreva.v

Profile

Благодаря на всички колеги за отговорите.

Конкретна случка...Ами знам ли, те са все дреболии. Аз също съм привърженик на дисциплината и безкрайно много ценя и толерирам креативното у колегите. Повечето учителки са млади. Обичат децата и влагат в работата си собствен почерк. Хубавото при нас е, че отношенията не са точно като в общинска градина.Държи се на йерархията, има точни правила и точни санкции/глоби/. Това ме улеснява, за да не бъда обвинена в субективно отношение. До момента само 1 път съм повишила тов и само 1 път наложих глоба /за 5 години/. Не фамилиарнича, гледам да съм умерено строга. Имам чувство за хумор и обичам да участвам /и организирам/ празници. Лошото е, че някои от учителките не обичат да бъдат съветвани.А все пок аз имам 25г. стаж, а те-2,3 г. Ужасно се ядосвам когато не желаят да се коригират и уч. резултати съответно се занижават. Да има и такива, които нямат нужда от съвет, а и изказват мнение - несъгласие за някои неща. Обичам да им казвам "убедете ме, че не съм права" и...признавам, но когато целта е само "да мине работното време", побеснявам.Това са деца, а не предмети.

16.10.2010 Snezanka

Profile

Здравейте всички :)

Опишете конкретна случка, за да получите конкретен отговор и съвет.

http://elikabg.web.officelive.com

14.10.2010 ivo

Profile

 Диктаторите  са различни марки. Има и пълни некадърници, опитващи се да прикрият с тоталитаризъм професионалната си несъстоятелност.А има и  разумни диктатори, които следят твърдо за дисциплината,  давайки  творческа свобода на колегите си там, където това е необходимо и полезно за работата.

"Приятелите", обаче, като правило катастрофират  . Не можеш да бъдеш приятел на всички и всеки опит да бъдеш такъв завършва с това, че част от "компанията" се качва на главата на наивника....

Май Бисмарк бе казал " И най-лошата диктатура е по-добра и от най-добрата анархия!".

Прав е!


14.10.2010 zdravkop

Profile
Мога да изкажа мнение и като учител с 22 годишен стаж, и като ръководител на различни нива- помощник директор на училище и сега директор на звено в социалната сфера. Винаги съм се стремял да изграждам приятелски отношения с колегите, на които съм бил ръководител. Но за съжаление и в двата случая съжалявах после. Въпреки че помня какво стана, когато вече не бях пом. директор, сега пак се опитах да имам приятелски отношения с колегите, на които съм директор, но...уви. И аз като колежката взех доста да съжалявам, че не подходих по малко по- твърд начин, особено спрямо някои от подчинените ми. Българинът като цяло е така- когато се държиш пирятелски с него, той ти се качва на главата. Когато започнеш да изискваш да си върши работата безкомпромисно, започват мръсните номерца, сплетничене, доносчета и тем подобни нечистоплътни явления. За себе си вече съм решил: по- твърдо, ако трябва и до крайност, с тези, които не разбират от дума и приятелски с тези, които те разбират от половин дума.

user: dobreva.v

Здравейте колеги,

Но....в един момент съжалих, че не "управлявам" по-авторитарно". Моля за вашето мнение.