Как се става "старши учител"

Публикувана на: 25.06.2010, от ivelina_georgieva
Кoментари:7

 Колеги, имате ли информация как може колега да кандидатства за позицията "старши учител", тъй като миналата година, когато работеше комисията тази колежка беше в продължителен болничен. Вече е на работа, но пък няма отворена працедура. Същият проблем ще стои и пред колеги, които тази година ще станат с 10 години стаж. Моля за компетентно мнение, за да съдействам на колегите.

Благодаря!

Хубава ваканция!

Коментари 7

27.04.2012 gaden_daskal

Profile

Моят опит да стана "старши учител" е достоен за роман.  Първо не ми достигаха 2 месеца , за да се включа в това "стъпало". След това подадох заявление към работодателя и подписахме допълнително споразумение с увеличение на заплатата 20 лв. и заветната титла. На въпроса ми защо не са 33 лв. , като при останалите колеги , се разтичаха , оплетоха и накрая отмениха споразумението, защото нямам право да стана старши. Обясниха ми , че нямам право, защото в образец 1 няма записана щатна бройка за "старши" и следователно не мога да кандидатствам за нещо, което го няма. Вариянт 2 , ако искам отивам на борсата и там работодателя обявява свободно място за "старши учител" по моя предмет и аз кандидатствам наравно с всички кандидати. Пих една студена вода и си казах м............ му.1 месец преди края на учебната година  напусна колега по друга специалност и аз бях поканена да поема неговите часове, защото имам тази специалност. Хубавото е , че той беше вече "старши" и ми обещаха септември месец , като правят новия образец да ми оправят проблема. НО нищо хубаво не е на хубаво, защото, ИЗНЕНАДА през септември когато поисках да подам заявление, ми обясниха че нямам право защото ДЛЪЖНОСТ "СТАРШИ УЧИТЕЛ" по предмета е съкратена през август. И така моят опит да стана" старши учител" с увеличение на заплатата с ЦЕЛИ 33 лв. бе безвъзвратно унищожен. Няма да ви оттегчавам и с купищата писма и кореспонденции с различни шефове на РИО в града и съседни по-големи , както и синдикати и като капак с господа и дами от конкретния отдел за кариерно развитие от МОН.

09.07.2010 ivelina_georgieva

Profile

Все още нищо не е станало. Колежката е в отпуск и не зная дали изобщо е говорила с директора. Когата имам информация по темата - ще ви разкажа, за да обменим опит!

09.07.2010 valyat

Profile

След това бях извикана от ЗАТС (Завеждащ административно-техническата служба) да подпиша допълнително споразумение за новата длъбност.

Доколкото знам в постановлението за длъжностите в системата на образованието (http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/decree/pms254_26-10-2009.pdf) няма посочена бройка за старшите учители, такава има само са главните учители според големината на училището.

За всяка година учителски стаж към заплатата се добавя 1% за прослужено време и доколкото знам скалата е през 5 години, а 1% прави около 3-4 лв. зависи от заплатата. 

 

08.07.2010 d_georgieva

Profile
Би ли споделила, какво стана после?! Защото аз съм в същото положение, НО този месец се оказа, че няма как да стане, защото според директора 1 това е длъжност и няма свободни работни места за старши учител и 2 имали заповед от министерството никаква актуализация на заплатите през юли, когато се прави новото щатно т.е. въпреки че имам 10 години стаж от април 2010 Няма да бъда назначена като старши учител, поради посочените по-горе причини. Даже имаше уж някакви си правила за работна заплата според които за всяка година стаж като учител основната заплата се увеличава с някакви си смешни 3-4лв и тях няма как да ми ги дадат поради причина . Както виждате нищо не може да бъде направено

28.06.2010 valyat

Profile

Здравейте, колеги!

При мен имаше сходна ситуация. Когато се подаваха заявления за старши учители нямях необходимия стаж. но в началото на юни това стана и ЗАТС (завеждащ административно техническата служба) ми каза, че трябва да напиша молба до директора, с която да заявя че искам да бъда назначена като старши учител поради навършени 10 години трудов стаж.

Предполагам, че всеки директор ще подпише подобна молба.

След това се прави допълнително споразумение към основния трудов договор.

Надявам се да съм била полезна.

 

27.06.2010 ivelina_georgieva

Profile

Благодаря! Ще пробвам с това, дано да стане.

27.06.2010 peperuda

Profile

При нас, в детска градина,колегите ,които придобиха това право, подадоха документите/заявление и т.н./ до директора от момента, в който отговарят на изискванията за длъжноста и бяха включени от следващия месец.