Създаване на уеб страница

Публикувана на: 23.10.2009, от gerimen
Кoментари:7

Училището спечели проект за сформиране на клубове и единия от тях е журналистика. При нас уеб дизайн не се учи, решила съм с децата от моя клуб да създадем страница, но се двоумя заради лиценза какво да им дам.

Става въпрос за 40 часа, най-удобно ми е с wysiwyg web builder, но нямам лиценз, замислям се за Joomla, не изключвам и HTML.

Вие какво ще ме посъветвате?  

Коментари 7

25.04.2012 lexx

Profile

Мога да Ви кажа, че ако искате да научите учениците как да си правят страници, не само да отбиете номера, то тогава трябва да подходите по следния начин:

1)  Да обесните как браузерите визуализират информацията
2) Да обесните основните тагове за визуализиране от HTML езика и кой в какви  случаи се използва (около 20 тага са достатъчни за начало)
3) Да се обеснят основни meta-тагове, както и това как се задава енкодинга на страницата и как да пишете на съответния енкодинг във вашия редактор.
4) Най-важното нещо в съвременните страници е CSS и трябва да се започне от това за какво служи и какви са типовете селектори
5) Да се разгледат основните стилове в CSS за оформяне на текст, шрифтове, цветове и фон, позициониране на елементите и фоновите изображения.
6) Добре да се обясни Box-модела, т.е. така наречените кутии - задължително да се познават свойствата - padding, margin, border, float. Да се обесни как, чрез кутии може да се структурира една страница;

Може да се дадат практични примери като създаване на хоризонтално и вертикално меню, някаква проста галерия от снимки, списък с коментари и др.

Може да се споменат основните правила за структуриране на сайта, така, че да е добре разбираем за търсещите машини като Гугъл.

22.03.2011 ivo75

Profile

 Аз лично използвам Joomla. Много е лесно за администриране, а и има много стилни шаблони, компоненти, добавки и  модули. Горе някой беше написал, че Dreamweaver e Freeware, не не е, платено е. Dreamweaver e като Frontpage има си 2 части една с кода и друга за графичен дизайн. Но за ученици начинаещи по-добре е да почнат с HTML и после да ползват графичната среда на Dreamweaver, FrontPage или друга програма.

04.01.2010 teodora

Profile

Здравейте,

имайте в предвид, че Microsoft Front Page не се поддържа от 2008 година. Заменена е от програмата Microsoft Expression Web Designer. Освен това чрез програмата DreamSpark.com на Майкрософт всички ученици и учители могат да я използват на домашните си компютри. www.DreamSpark.com е отворена за всички училища, които са членове на програчата Live@Edu. Също така всички учители, членове на Мрежата на учителите - новатори www.teacher.bg могат да си изтеглят лицензираните версии, като влезнат със своето LiveID (е-мейл) в сайта (name@teacher.bg )

друга безплатна програма е microsoft office live small business http://www.officelive.com/ (от частта Create website) - отново можете да влезнете с вашето LiveID от teacher.bg. Тази програма е удобна, тъй като работи в онлайн режим - т.е. всичко, което правите можете да виждате веднага и в интернет.

помагало как се прави сайт в microsoft office live small business има в групата Информационни технологии в 8 клас .

Моят съвет - въздържайте се да правите сайтове на FRONT PAGE - програмата генерира код, който вече не се разчита от съвременните интернет браузъри.

 

 

04.01.2010 ilian_kavalov

Profile

 Вие колега Джумла знаете ли какво е?

Какви са тези съвети за  webSiteX

02.01.2010 lussi

Profile

Здравейте, Гери! Ако училището Ви има 100 лв. за единичен лиценз си купете webSiteX5. На български е и е лесна и интуитивна. Ето моя сайт, създаден с нея: www.parvo-gd.org . А безплатно пък можете да си направите сайт и със Small Business. Ако влезете в сайта, който Ви посочих ще видите и линкове към сайтове, направени със Small Business от мен и от мои ученици.

02.01.2010 m17ak

Profile

 Дълго се учих на  web page maker препоръчвам ти я :) А dreamweaver е за доста напреднали и изисква повече познания по html

24.10.2009 valyat

Profile

Има много програми, които са безплатни или с отворен код. Преди една година и аз бях изправена пред въпроса каква програма да използвам за да създам сайта на гимназията (http://www.gpche-pl.com) , който направих с програмата FRONT PAGE. Оказа се, че има версии на Office XP с FRONT PAGE вместо с MS Publisher. Другата програма, която открих в Интернет като freeware е Macromedia_Dreamweaver. Но ако сте решили да правите сайт само с HTML ще Ви е доста трудно, докато с FRONT PAGE не е необходимо да знаете в детайли HTML, а само основните команди от езика. Интерфейса на програмата е почти същият като в MS WORD  децата по-лесно ще я усвоят и по-лесно ще поддържате сайта. Самата програма генерира HTML код за всеки елемент избран от Вас. Надявам се да съм била полезна.