Да бъдеш

Публикувана на: 04.09.2009, от e-dinko
Кoментари:4
Здравейте, учители! Казвам се Динко Динев и завършвам предучилищна и начална училищна педагогика във ВТУ - задочно. Сега живея в София. Студентските години не бяха толкова студентски, често оставях образованието на заден план за сметка на ежедневната борба за поминъка. Понякога бях крайно разочарован - от себе си, от образователната система и скучните и представители. Започнал с мотивация и желание да се доближавам до учителската професия, през годините на няколко пъти бях много близо да прекъсна и се оттегля безславно. И все пак - извоювах времената, в които трябваше да разбера какво е да си учител. Текущата и държавна практики ме срещнаха с децата, с реалната ситуация в класната стая, с погледите на всичкоразбиращите малчугани.. Бях доволен от себе си, от това, че можех да направя грешки, които да не допускам занапред. Щастлив бях, че децата оцениха старанието и труда ми така както никой не може. През юни положих успешно държавен изпит, след малко повече от месец ще получа диплома, на която ще се мъдри професионална квалификация “Учител" . Преди две седмици напуснах работата си в един ресторант. Поредното заведение, в което оставях времето и здравето си и се чувствах недоволен. Недоволен от това, което върша, недоволен, че въпреки усилията и старанията, които полагах нямаше кой да ме оцени. Нямаше ги децата. А те не могат да са безучастни. Те или те приемат, или не. Или даваш всичко от себе си, или просто не можеш да излезеш пред тях! Днес пиша на вас, учители, за да ви помоля за съвет, за да поискам помощ, малко подкрепа, а може би и немалко разбиране. Знам, че всеки е имал своето начало - за едни, всичко като че ли е било ясно още от 10 клас, други са се озовали в професията едва ли не "случайно". Липсва ми увереност да бъда учител, тъй като нямам достатъчно практика и методически способности. Затова си мисля, че бих искал първо да помагам и да се уча как се води един клас в ежедневния му допир с науката и битието. Човек трябва да знае какво иска, за да го постигне. А аз искам да се върна в класната стая. За мен е важно вашето мнение - да търся ли работа като учител или да се опитам да започна някъде като помощник-учител. Как оценявате вероятността да започна работа в настоящата ситуация, като имате предвид, че дипломите все още не са готови? Как стоят нещата във вашите училища? Как бихте постъпили вие? Имам ли право да се обезкуража, след като в 90% от обявите изискват опит? Скоро трябва да започна нова работа, за да оцелявам. Но все ми се иска да е вярно, че "не само с хляб ще живее човека" и ще успея да намеря храна и за духа..

Коментари 4

07.09.2009 e-dinko

Profile
С този материал можем спокойно да затоворим темата. До нови срещи и още веднъж благодаря!

06.09.2009 mimi70

Profile

Привет!

Попаднах на интересно видео, което мисля, че ще представлява интерес за Вас:

Речта на Стив Джобс, водеща фигура в компютърното производство и дългогодишен главен изпълнителен директор на "Apple".

Има доста интересна биография, от която можем да се поучим.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%B1%D1%81

06.09.2009 e-dinko

Profile
Здравейте, колега ;) Благодаря Ви за отговора! Радвам се, че ангажирано и от позицията на практикуващ учител, дадохте своето мнение, прибавихте Вашата гледна точка към опита ми да се ориентирам. В думите Ви има силна доза реализъм, ежедневно сме обременени от въпросите касаещи елементарните ни нужди и много ми се иска, да намираме повече надежда за бъдещето, живеейки по-добре тук - в настоящето. Вие сте Учител - продължавате упорито да помагате, да градите "тухла по тухла" основата, върху която ще се родят бъдещите личности. Правите това, с което можете да сте полезни. Работите, за да надмогваме трудностите и да живеем един по-добър живот. Бъдете здрави!

05.09.2009 mimi70

Profile

Привет, колега!

Вие вече сте учител, след като сте положили държавен изпит и сте приключили с училището.

user: e-dinko

Как оценявате вероятността да започна работа в настоящата ситуация, като имате предвид, че дипломите все още не са готови? Как стоят нещата във вашите училища? Как бихте постъпили вие?

 

Когато аз започвах работа, също не бяха готови дипломите, защото имаше традиция в нашия университет дипломите да се дават на 8 декември. Но аз бях си намерила работа и започнах работа като учител с уверение, че съм завършила образованието си. Започнах работа на първи септември, а дипломата я представих след 8 декември. Така, че това не би трябвало да е проблем, стига да си намерите работа.

Това, че не се чувствате уверен в себе си е от високата взискателност към себе си. По това, което чета, мисля, че от вас ще излезне страхотен учител, така, че не е необходимо да сте помощник учител. Аз даже не знам къде има такова нещо. Разбирам Ви напълно за притесненията, защото всеки отговорен човек осъзнавайки, че работи с бъдещето на нацията, чувства лична отговорност за качеството на свършената работа.

Но осъзнавайки сегашното положение в нашата мила родина, кризата, която не е свършвала при нас, че да кажем, че сме в криза и това, че сме на дъното на социалната стълбица по доходи, се изкушавам да Ви посъветвам да Не работите като учител. Освен всичко останало, в момента се усеща и демографският срив в раждаемостта през 1995 - 96 и следващите години, което води до съкращения на учители. Друг е въпросът, че като поработите като учител и после решите да се преориентирате, ще срещнете допълнителни трудности, защото повечето работодатели, като разберат, че сте учител, по нататъка другото не ги интересува. Моя колежка остана без работа и и се налагаше да премълчава за професията си. Може би наистина се получават някакви неблагоприятни професионални изкривявания.

Вероятно няма да приемете моето мнение, но ако бях на ваше място бих се ориентирала към някоя европейска страна, където да живея един нормален живот, без да мисля за елементарните си нужди, както би трябвало да бъде. Вие сте млад, без ангажименти, така, че с повечко увереност, бихте го постигнали.  Пък може да откриете и друго свое призвание?! Но при днешните условия тук в България, бих си опитала късмета другаде. Нищо не губите, само ще натрупате полезен опит. А когато решите бихте могли винаги да се завърнете тук и да продължите.