курикулум

Публикувана на: 17.08.2009, от valerika
Кoментари:5

Здравейте!

Моля,обяснете най-точното  значение на думата.Ше ви бъда благодарна,ако ми посочите произхода и и синоними, също така използване в контекст.Признавам си,че явно съм неграмотна,но не мога точно да си изясня смисъла и.Като дефиниция,зная,че   е основата на училищната култура и .....все пак.....Благодаря!

Коментари 5

19.08.2009 Deltichko

Profile

Няма защо, радвам се, че съм Ви бил полезен.

И да, правилно казахте ника ми.Smile

17.08.2009 valerika

Profile

Благодаря и на Вас,....Делтичко?

Дали правилно кирилизирах ника Ви?В текста,който разглеждах ,думата беше употребена като синоним на уч. план......но не бях особено сигурна.А Вашата информация ми даде доп. знания,което изобщо не е малко/поне за мен/Всичко най-хубаво!

17.08.2009 valerika

Profile

Благодаря Ви ,Ив!Това е достатъчно!

Затова и поисках синоними,за да мога да съпоставя....... Още веднъж БЛАГОДАРЯ!

 

 

Впрочем,не владея английски....ама изобщо!Затова зададох въпроса във форума!Това просто е по-бързия начин!А думата я срещнах като въпрос от учебнта програма по методика на БЕЛ на Тракийския университет-Стара Загора.И.....беше изписана на български,от Вашия пост видях изписването и на английски!Затова и не търсих в англ.-бълг. речник.

17.08.2009 Deltichko

Profile

Думата идва от латинския глагол curro, който значи ,,тичам, бягам". Курикулумът е бил място за надбягване, а в по-ново време започва да означава пак ,,мястото за надбягване", но в живота - сиреч отразения в автобиографията житейски път. В латински има и други значения, но сега ни интересува това.Smile

17.08.2009 iv_2007

Profile

Английско-български речник 1991 г.

- curriculum - учебен план, учебна програма, курс на обучение;

- curriculum vitae - автобиография, биографични данни.

Както разбирате всяка дума има конкретен смисъл в конретния текст. Така че ако искате да Ви помогнем напишете текста, в който се среща тази дума.