Лелките в детските градини - задължително с чужд език???!!!

Публикувана на: 21.07.2009, от julia1313
Кoментари:5

Лелките в детските градини – задължително с чужд език
Новини Помощник-възпитателките в детска градина, тоест лелките и социалните сътрудници трябва задължително да владеят чужд език.
Това става ясно от държавните образователни изисквания, подготвени от експертите на Министерството на образованието и науката, публикувани на сайта на ведомството. Чиновниците в министерството са изготвили държавни образователни изисквания и за редица професии, за които досега не са съществували такива. Според тях, бавачка и асистент на възрастни и болни хора може да стане само човек, който притежава съответната тапия. Е, може и да не са гимназиални дипломи, а документ за изкаран специален курс. Задължително обаче трябва да е завършил поне 10-ти клас. Според друго изискване, за да стане човек пиколо в хотел, също е нужно да притежава съответна тапия.

Публикуване на Tuesday, July 21 @ 00:00:00 EEST от maximov

Коментари 5

27.07.2009 krista

Profile

 До колкото знам леля е сестрата на мама. В детските градини има помощник възпитатели. В много от тях поради липса на персонал те работят всичко друго - миячки, чистачки, градинарки, но не и да изпълняват длъжността помощник възпитател. Чести се среша и нескрита неприязъм от тяхна страна към учителите.  Защото " всеки може да бъде такъв." А заплатите им.... с чужд език и много добро образование ще работят ли на такава длъжност  и на такава заплата?.... И все пак е нужно да имат подходящо образование, добра езикова култура и положително отношение към малките деца.

 

26.07.2009 emma

Profile

Не знам, защо някой през тези години не помисли и за техните заплати - за 290 лв. освен чужд език може и да искат и хоро да им играят, но тази няма да я бъде. Смятам, че когато коригират заплатите на всички, тогава трябва да се поставят критерии за познания и способности. Защото сега за тази заплата т.нар. лелки са в болшинство неграмотни и без всякакво желание за развитие и реализация.

26.07.2009 pipeta_6

Profile

Горките деца!Преди години една учителка  каза на дете"Аз да не съм учила за висше за да ти връзвам  убувките!"Сега,  ако и това се случи ,какво ще казват  лелките -възпитателки?!!

21.07.2009 julia1313

Profile

Щом за лелките/ пом. възпитателките ще се изисква такава компетентност какво остава за детския учител, а за директора???!!

21.07.2009 julia1313

Profile

 

 Поздравления за колегите от Шумен, създали са музей на детската градина, ПОХВАЛА!!!!

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=135177